Κύπρος: Αναληθείς οι πληροφορίες ότι ανοίγουν πέντε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Κύπρος: Αναληθείς οι πληροφορίες ότι ανοίγουν πέντε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Σε βαρύ κλίμα, που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες από τοποθετήσεις της ‘Αγκυρας σε σχέση με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και τα ενταξιακά της κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κύπρος, συναντώνται σήμερα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, κκ Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Κύριο θέμα συζήτησης τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του έργου των διαπραγματευτών για μετατροπή των συναντιλήψεων στις θέσεις των δύο πλευρών σε ορισμένα θέματα σε συγκλίσεις.

Εν τω μεταξύ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι μετά τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, «τα οποία έχει μονομερώς μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Βολκάν Μποζκίρ «είναι ανάξιοι περαιτέρω σχολιασμού» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τη θέση της Λευκωσίας δέχονται όλοι οι εταίροι της στην Ένωση.

Ο Τούρκος υπουργός, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χαμπέρ Τουρκ», δήλωσε ότι η ‘Αγκυρα δέχτηκε να ανοίξει τώρα μόνο το κεφάλαιο 33 για να μην δημιουργηθεί, όπως είπε, «μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού». Επίσης, υποστήριξε ότι η ‘Αγκυρα έθεσε όρο να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια, το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς αυτής.

Σε ερώτηση, αν η Κύπρος έβαλε «γκολ» στην Τουρκία κατά τη σύνοδο των Βρυξελλών, ο κ. Μποζκίρ απάντησε: «Ουδείς μπορεί να μας βάλει γκολ. Ενώ υπάρχει θέμα με τη συνοχή της Ευρώπης, ενθαρρύνεται η συνέχιση της στάσης των μελών, που είναι κακομαθημένα».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό στην Σύνοδο των Βρυξελλών «υπήρξε μια κατάσταση, που 27 χώρες έπεσαν πάνω σε εκείνη τη χώρα (εννοεί την Κύπρο) και άσκησαν πιέσεις. Μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση του Αναστασιάδη ήταν κάτι σαν “αν πω ναι θα αφήσω τον εαυτό μου στις Βρυξέλλες, το σώμα μου θα επιστρέψει στην Κύπρο”».

Για τη συμφωνία με την ΕΕ ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρθούν οι βίζες για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής. «Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως, αν δεν αρθούν οι βίζες έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής» δήλωσε ο Βολκάν Μποζκίρ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Leave a Reply

Your email address will not be published.