Κυπριακό: Στις 25 ή 26 Ιανουαρίου η νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Κυπριακό: Στις 25 ή 26 Ιανουαρίου η νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής τεχνοκρατών στο Μόντ Πελεράν, ενδεχομένως στις 25 ή 26 Ιανουαρίου, θα συναντηθούν και πάλι o Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως εξήγησε, δεν αναμένονται συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών στις επόμενες ημέρες, καθότι ο διπλωμάτης Αντρέας Μαυρογιάννης θα μεταβεί την Κυριακή στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις στη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα συζητηθούν θέματα των πέντε κεφαλαίων που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και στα οποία έχουν παραμείνει εκκρεμότητες.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σήμερα Παρασκευή πραγματοποιείται στο Μόντ Πελεράν άτυπη συνάντηση ανάμεσα στις ομάδες εργασίας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων κατά την οποία θα γίνει σύνοψη όσων συζητήθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην Ελβετία.

Οι ομάδες ολοκλήρωσαν την Πέμπτη τις εργασίες τους με στόχο να προσδιορίσουν συγκεκριμένες ερωτήσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και τα εργαλεία για να απαντηθούν.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως στις συζητήσεις δεν μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις για θέματα ουσίας ή διαδικασίας, προσθέτοντας πως με την επιστροφή κάθε τεχνοκρατικής ομάδας, οι ιδέες που εκφράστηκαν θα τεθούν σε πολιτικό επίπεδο και, αφού αξιολογηθούν, θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Επισήμανε ότι, στην πλειονότητά τους, τα ερωτήματα των ομάδων ταυτίζονται σε κάποιο βαθμό, όπως το ερώτημα «πώς διασφαλίζεται το θέμα της εξωτερικής ασφάλειας μιας επανενωμένης Κύπρου».

Εκεί που παρουσιάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις, είπε, είναι στα εργαλεία και στους τρόπους αντιμετώπισης ερωτημάτων που τέθηκαν.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.