Ξεκινά η δίκη τριών πληροφοριοδοτών της υπόθεσης LuxLeaks

 

Η δίκη τριών ανδρών που φέρονται να έβγαλαν στην δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της μεγάλης υπόθεσης φοροδιαφυγής, «LuxLeaks», ξεκινά σήμερα, Τρίτη.

Διαβάστε ακόμα:

Το σκάνδαλο βγήκε στο φως τον Νοέμβριο του 2014 και αφορά στη διαρροή 28.000 απόρρητων εγγράφων από το Λουξεμβούργο, που «καίνε» περισσότερες από 343 επιχειρήσεις που διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο μικρό αυτό κράτος της Ευρώπης, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Η υπόθεση, όπως ακριβώς και εκείνη των «Panama Papers», διερευνήθηκε από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Οι τρεις άνδρες που κατηγορούνται ότι διέρρευσαν πληροφορίες είναι ο Antoine Deltour, πρώην φορολογικό ελεγκτής στην PwC, ο Edouard Perrin, Γάλλος δημοσιογράφος, και ο Raphael Halet, επίσης πρώην υπάλληλος της PwC.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το Λουξεμβούργο προστατεύει τους πληροφοριοδότες, όμως μόνο στις περιπτώσεις που αποκαλύπτουν παράνομες ενέργειες. Η διοχέτευση χρημάτων σε φορολογικούς παραδείσους δεν είναι πάντοτε παράνομη, όμως θεωρείται ανήθικη, καθώς επιτρέπει στους πλούσιους να μην συνεισφέρουν φορολογικά στο κράτος τους. Ομάδες προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη έχουν καταδικάσει την παραπομπή των πληροφοριοδοτών σε δίκη.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.