Κρίσιμο EWG με το βλέμμα στην αξιολόγηση-Προσήλωση στη συμφωνία το μήνυμα του Eurogroup

Κρίσιμο EWG με το βλέμμα στην αξιολόγηση-Προσήλωση στη συμφωνία το μήνυμα του Eurogroup

Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών και η επίτευξη προόδου προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι το ζητούμενο του σημερινού Euroworking Group που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση συνεχίζουν να μην αποδέχονται πρόσθετα μέτρα ψηφισμένα εδώ και τώρα, ωστόσο φαίνεται ότι τα μέτρα μπορεί να περάσουν ως προληπτικό πακέτο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2018 εάν και εφόσον χρειαστεί.

Χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με το γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Όπως ανέφεραν στη συνέχεια, ελληνικές πηγές, οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης. «Υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Στήριξη αναμένεται να λάβει η ελληνική πλευρά και κατά τη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο πριν την προγραμματισμένη για το απόγευμα συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Πάντως, σύμφωνα με το MNI, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζει προς την Αθήνα πως το μήνυμα της Ευρωομάδας θα είναι «η Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη στη συμφωνία και τους κανόνες».

Πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός του Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.