Φόβοι και σενάρια για κούρεμα καταθέσεων από 27% έως 55%

Με την Ελλάδα να ζει τον εφιάλτη του κλεισίματος των τραπεζών και των capital controls και τη χρεοκοπία να πλανάται από πάνω της, αναλυτές εξηγούν πως το επόμενο βήμα θα είναι το κούρεμα των καταθέσεων.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι εφιαλτικά. Την ώρα που η κατάσταση στις τράπεζες περιγράφεται ως οριακή, η ρευστότητα δείχνει να επαρκεί μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και η μη ύπαρξη προγράμματος για την Ελλάδα σημαίνει στάση της βοήθειας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες μέσω ELA και -ακόμη χειρότερα- απαίτηση των δανείων.

Οπως γράφουν τα «Νέα», που επικαλούνται το Bloomberg, στην περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90% και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις αντίστοιχες με 33 ή 67 δισ. ευρώ από τα 120 δισ. ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες. Δηλαδή σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας θα επηρεαστούν από το 27% ως το 55% των καταθέσεων.
Πάντως έως σήμερα το κούρεμα των ενέχυρων είναι περίπου 23% και, σύμφωνα με το Bloomberg, ανάγκη κουρέματος προκύπτει μόνο αν ξεπεραστεί το 60%.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε χθες πως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για bail in των τραπεζών, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αμφισβητούν, αφού την Κυριακή υποστήριζε πως δεν τίθεται θέμα capital controls, κάτι που τελικά έγινε λίγες ώρες αργότερα.

iefimerida.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.