Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης

Όλες οι προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες, καθώς το Νομπέλ Ειρήνης δεν απονεμήθηκε ούτε στον Πάπα Φραγκίσκο, ούτε στην Αγκελα Μέρκελ, ούτε στον φυγά πρώην πράκτορα των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν, που είχαν χαρακτηριστεί ως φαβορί, μεταξύ 270 υποψηφίων.
Η Νορβηγική Επιτροπή αποφάσισε ότι το Νόμπελ Ειρήνης για το 2015 αρμόζει στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας για την καθοριστική συμβολή του στην οικοδόμηση  πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού του 2011.
Το Κουαρτέτο ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013, όταν η διαδικασία εκδημοκρατισμού διέτρεχε κίνδυνο κατάρρευσης, ως αποτέλεσμα των πολιτικών δολοφονιών και της εκτεταμένης κοινωνικής αναταραχής.
Πρόκειται για την Πρόεδρο της Ένωσης Εργοδοτών της Τυνησίας, Wided Bouchamaoui, τον Γενικό Γραμματέα του Γενικού Εργατικού Συνδικάτου, Houcine Abbassi, τον Πρόεδρο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Abdessattar ben Moussa και τον Πρόεδρο του Εθνικού Δικηγορικού Συλλόγου, Mohamed Fadhel Mahmoud.

«Πρόσφερε διέξοδο ειρηνικής πολιτικής μετάβασης στην εποχή που η χώρα ήταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.