Κοσμάς Βαρσάμης: Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καστοριάς και της Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας μιλά στο InKastoria

Κοσμάς Βαρσάμης: Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καστοριάς και της Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας μιλά στο InKastoria

Ο Κοσμάς Βαρσάμης μιλά αποκλειστικά στο InKastoria για τις επερχόμενες εκλογές, σχολιάζει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και σημειώνει τις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο:

Λίγα λόγια για τον ίδιο:

Γεννήθηκε στην πόλη της Καστοριάς το Δεκέμβριο του 1967. Σπούδασε Οδοντιατρική και είναι πτυχιούχος χειρουργικής στόματος και εμφυτευματολογίας.
Ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου, ως ελεύθερος επαγγελματίας στην πόλη της Καστοριάς.

Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Ελευθερία Μαυρογένη κι έχουν έναν γιο, τον Μιχάλη. Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Καστοριάς (2007-2010). Είναι γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καστοριάς και της Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας. Στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν υποψήφιος βουλευτής με την παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 

  • Θα θέλαμε ένα γενικό σχόλιο για την πολιτική κατάσταση της χώρας και ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών υπό την οπτική του ΠΑΣΟΚ.

– Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο σας εγχείρημα, που στολίζει τα ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής και θα χαρούμε να σας παρακολουθούμε και να συνεργαζόμαστε και σαν παράταξη και προσωπικά ως άνθρωποι, ως ενεργοί πολίτες της περιοχής.

IMG_5961– Ευχαριστούμε πάρα πολύ

  • Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση, πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν. Τα εύκολα ψέματα, οι αυταπάτες που υπήρχαν στις εκλογές του Ιανουαρίου έβλαψαν τη χώρα, όπως έβλαψε και η διακυβέρνηση που ασκήθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, η οποία επιδείνωσε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, τo αναπτυξιακό, τo επίπεδο της απασχόλησης, τo επίπεδο διαπραγμάτευσης και, εν πάση περιπτώσει, έβλαψε τη χώρα και το δημοψήφισμα το οποίο έγινε και μετετράπη το “όχι” σε “ναι”. Τελικά, οδηγούμαστε σε εκλογές εξαιτίας του κ. Τσίπρα και αυτό είναι βλαπτικό σε όλα  τα επίπεδα, εν μέσω κλειστών τραπεζών και σε μια κατάσταση της οικονομίας, η οποία έκλεισε το Δεκέμβριο στο + 0,6 σε επίπεδο ανάπτυξης. Που ήταν η πρώτη φορά μετά από αυτά τα «κολασμένα χρόνια» του μνημονίου, όπως λέγονται, που καταφέραμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε από το τούνελ πιάνοντας για πρώτη φορά μετά το 2008  θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και οι προοπτικές φέτος ήταν ότι θα κλείσουμε στο +2,6. Αυτή η διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στο τέλμα. Το καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες και τώρα, πλέον τελείωσαν τα ψέματα και κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε. Πλέον όλοι γνωρίζουν και το τι έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια πάνω στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας -και εννοώ για τη δική μας παράταξη, η οποία μπορεί να έχει σφάλει για αρκετά πράγματα  στο παρελθόν, όμως στην περίοδο της κρίσης ήταν μια εθνικά υπεύθυνη παράταξη, είτε ως κυβέρνηση είτε συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Όλες οι άλλες παρατάξεις περάσανε μέσα από τον αντιμνημονιακό κυκεώνα για να καταλήξουν τελικά στη δική μας στρατηγική. Σε αυτή τη δική μας στρατηγική καταλήγει τελικά και ο κ. Τσίπρας. Το πρόβλημα με αυτόν είναι ότι δεν πιστεύει και ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτή την στρατηγική και, αν δεν κάνω λάθος, παρακολουθείτε και εσείς ότι το δηλώνουν ευθέως «και δεν θέλαμε.. δεν γινόταν αλλιώς..», φταίνε πάντα κάποιοι έξω, φταίνε κάποιοι μέσα, ποτέ δεν φταίμε εμείς. Αυτοί περιέγραψαν μια συγκεκριμένη στρατηγική με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο το θυμόμαστε πριν από έναν χρόνο, αυτοί θα έσκιζαν τα μνημόνια το οποίο ποτέ δεν  έκαναν και δεν γινόταν κιόλας αυτό να γίνει. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να προχωρήσει η πατρίδα μας στο επόμενο βήμα προς την προληπτική πιστωτική γραμμή  και να μπορέσει από τον Μάρτιο – Απρίλιο της φετινής χρονιάς, αν είχαν εξελιχθεί ομαλά τα πράγματα, να αρχίσει να απεγκλωβίζεται. Δυστυχώς, όμως, η πολιτική του κ. Τσίπρα μας οδήγησε στο μνημόνιο 3. Ένα σκληρότερο μνημόνιο και είμαστε τώρα αναγκασμένοι στο εξής τραγελαφικό:  να προσπαθήσουμε τα επόμενα 3 χρόνια να ξαναφτάσουμε στο σημείο που βρισκόμασταν τον Ιανουάριο, περιγράφουμε ουσιαστικά το μαρτύριο του Σισύφου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  • Ποιο ρόλο στοχεύει να διαδραματίσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές;

-Σε αυτές τις εκλογές, το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα προσπαθήσει, ως δημοκρατική παράταξη, ως το κόμμα που ήταν ο ναρκαλιευτής της κρίσης,να είναι ο τρίτος πυλώνας σταθερότητας στο πολιτικό μας σύστημα.

  • Είστε αισιόδοξος;

-Είμαι αισιόδοξος, είναι ένας εφικτός στόχος ο χώρος του κέντρου, ο χώρος της κεντροαριστεράς της ευθύνης να είναι πυλώνας σταθερότητας για την χώρα. Θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να πούμε την αλήθεια στους πολίτες, χωρίς να αναμασάμε τα λόγια μας: ότι η λύση του προβλήματος της χώρας μας περνάει μέσα από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα πάρει αποφάσεις, ώστε η Ελλάδα να μην μιλάει με όρους ’85, να μιλάει με όρους 2015 και να ξεφύγουμε από αυτή τη γενικευμένη γκρίνια, από αυτές τις “κωλοτούμπες”, το ψευτοαριστερό λαϊκισμό. Τελικά, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η χώρα μας θα πρέπει  να τρέξει αναπτυξιακά, όπως οι σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες, αλλιώς θα πεθάνει και γεωπολιτικά και δημογραφικά και παραγωγικά. Άρα, λοιπόν, παραγωγική ανασυγκρότηση, μεταρρυθμίσεις, με στόχο να γίνει η πατρίδα μας μια σοβαρή, ευρωπαϊκή χώρα.

  • Αύγουστος του 2015: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ τόσο εθνικά όσο και σε τοπικό επίπεδο;

-Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: από το 2009 έως τώρα έχουμε υποστεί μια εκλογική συντριβή. Αυτό είχε πολλά επακόλουθα, πέρα από τις πολλές αποχωρήσεις στελεχών,  και την διάσπαση, η οποία υπήρξε στις εκλογές του Ιανουαρίου, με την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου. Άρα, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, η οποία εκτιμώ ότι δεν έχει να πάει πιο κάτω. Το ΠΑΣΟΚ, ως χώρος, είναι εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, μια ιστορική παράταξη, που έρχεται ακόμα από τα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου και φτάνει μέχρι σήμερα. Πάντα θα είναι ένας πυλώνας μέτρου, σταθερότητας και ρεαλισμού για την πατρίδα μας. Η εκτίμηση μου είναι ότι, από εδώ και πέρα, σταθερά και για τα επόμενα χρόνια, ο χώρος αυτός της δημοκρατικής παράταξης θα ανασυνταχθεί. Εξάλλου, στο πρόσφατο συνέδριο του Ιουνίου, έχουμε αποφασίσει την μετεξέλιξη του χώρου, κύριος πυλώνας του οποίου θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και κάποια θέματα θα τα δούμε μετά τις εκλογές. Πλέον, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει και η εκτίμηση μου είναι ότι, είτε χωρίς εκλογές, είτε με τις εκλογές που αποφασίστηκε τελικά να γίνουν, δεν θα σταματήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο να φυλλορροεί σε επίπεδο ψηφοφόρων, διότι πολλοί άνθρωποι εκφράστηκαν ως διαμαρτυρόμενοι μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί από αυτούς δεν ανήκουν στο χώρο της κομμουνιστογενής αριστεράς, ανήκουν στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και πιστεύω ότι με αυτούς τους ανθρώπους θα συναντηθούμε στο μέλλον.

IMG_5962– Μιας και αναφέρατε τον κ. Παπανδρέου, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε προεκλογικά ή μετεκλογικά;

-Στις εκλογές του Ιανουαρίου η στάση του κ. Παπανδρέου ήταν εξαιρετικά βλαπτική, το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές, θα ήταν ο τρίτος πόλος σταθερότητας και θα ήταν σε ένα άλλο επίπεδο εκλογικής δύναμης και άλλο επίπεδο επιλογής για τον κόσμο. Γιατί άλλο να είσαι τρίτο κόμμα, αποτελείς μια εναλλακτική επιλογή για τους πολίτες.  Παρόλα αυτά με όλο τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης θα πρέπει να ξανασυναντηθούμε. Είναι επιθυμητό να υπάρξει μια συνεργασία όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Υπάρχει στα σπάργανα ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ και εν πάση περιπτώσει στη αυριανή Κεντρική επιτροπή για όλα αυτά θα αποφασίσει το κεντρικό ΠΑ.ΣΟ.Κ και η πρόεδρος μας κ. Φώφη Γεννηματά

 

 

  • Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το τοπικό ΠΑΣΟΚ;

-Είμαι περήφανος που στην Καστοριά έχει δημιουργηθεί μια φρέσκια ομάδα και σε επίπεδο νομαρχιακής και, ευρύτερα, σε ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται πιο ενεργά με τα τοπικά δρώμενα της παράταξης. Έχουμε μια πλήρη λειτουργία όλα αυτά τα χρόνια, με εξαιρετικές εκδηλώσεις. Μην ξεχνάτε ότι από την Καστοριά πέρασε τον Δεκέμβριο ο πρώην πρόεδρος μας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σε μια εξαιρετική εκδήλωση. Η πρόεδρος, η κ. Γεννηματά, πριν από 2 μήνες, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Είχαμε την επίσκεψη του Δημήτρη Κούρκουλα, του Υφυπουργού εξωτερικών, ο Γιώργος Φλωρίδης στην παρουσίαση ψηφοδελτίου τον Ιανουάριο, η Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.  Έχουμε κάνει πάμπολλες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις για θέματα εξειδικευμένα και επισκέψεις σε όλους του Δήμους. Από την αρχή της νομαρχιακής θητείας, είμαστε σε πλήρη επαφή με τον εμπορικό τομέα, με τους γουνοποιούς. Γενικά, με όλο το πολιτικό αλλά και επιχειρηματικό γίγνεσθαι του νομού μας. Στα πλαίσια αυτά υπήρχε και μια συνάντηση και με ανθρώπους νέους, π.χ. ο Παναγιώτης Κωστούλας, που ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ, ο Σωτήρης Ραπτόπουλος και πολλοί άλλοι άνθρωποι από τους οποίους είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος για τη στάση τους παρά την εκλογική σμίκρυνση που είχαμε. Κρατήσαμε μια ποιοτική ομάδα εργασίας και κάναμε πολιτικές αναλύσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες ήταν ουσίας, σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για τη δική μας παράταξη, γιατί ξέρετε πoιό ήταν το κλίμα το οποίο αντιμετωπίζαμε τα τελευταία χρόνια.

  • Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα και πως αξιολογείτε το σύντομο κυβερνητικό έργο;

-Δυστυχώς το αξιολογώ αρνητικά, και λέω δυστυχώς, διότι πάντα κάθε πολίτης θα ήθελε η κυβέρνηση στην πατρίδα του να παράγει έργο. Είχαμε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις που σας περιέγραψα σε επίπεδο οικονομικό, καθίζηση της οικονομίας σε κάθε επίπεδο, έλεγχο κεφαλαίων που δεν είχαμε ξαναζήσει στη χώρα μας.

  • Ήταν μια γροθιά στο σύστημα το “ΟΧΙ” μεγάλου μέρους του λαού;

-Για να βγει η πατρίδα μας από τη στενωπό, πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εθνικής ευθύνης, στην οποία θα συμμετέχουν πολλά κόμματα, που θα σηκώσουν το βάρος των μεταρρυθμίσεων. Ώστε να δημιουργήσουμε μια πατρίδα η οποία θα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.IMG_5962

  • Πιστεύετε ότι η χώρα μας έχει παραδώσει εθνική κυριαρχία, όπως λέγεται; Είναι το ΠΑΣΟΚ συμμέτοχος σε αυτό;

-Κανείς δεν είναι αθώος του αίματος. Ξεκινάω από το τέλος για να σας απαντήσω, διότι κακώς όλος ο κόσμος ταυτίζει όλο αυτό το κακό μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτή τη χώρα, τα τελευταία 30 χρόνια, για να μην μηδενίζουμε τα πάντα,  γίνανε σημαντικά επιτεύγματα σε επίπεδο αναπτυξιακό. Η πατρίδα μας ανέβηκε σε βιοτικό επίπεδο, σε αναπτυξιακό επίπεδο γίνανε μεγάλα έργα, η χώρα συνέκλινε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας έφτασε να είναι στην πρώτη 20αδα των χωρών του κόσμου. Ταυτόχρονα με αυτά, έγιναν και σοβαρά λάθη μεγάλο μερίδιο των οποίων πιστώνονται και στη δική μου παράταξη. Δυστυχώς, οι πιο νέα γενιά στελεχών που ασχολούμαστε σήμερα με αυτή την παράταξη αναγκαζόμαστε να εξηγούμε για λάθη που δεν κάναμε οι  ίδιοι. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε περήφανοι για το θετικό κομμάτι. Από την άλλη, όμως, από εδώ και πέρα δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα λάθη που γίνανε στο παρελθόν, τα οποία έπαιξαν ρόλο στο να έρθουμε σ’ αυτή τη δύσκολη θέση και να αναγκαστούμε να μπούμε σε ένα καθεστώς μνημονίων. Δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση. Η κρίση έφερε το μνημόνιο. Αυτή είναι η σωστή εξήγηση και η σωστή δομή των πραγμάτων. Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει η παράταξη μου, αλλά όχι μόνο αυτή. Κυβέρνησαν και άλλες παρατάξεις, οι οποίες έχουν και αυτές ευθύνη. Από το 2004-2009 μιλάμε για διπλασιασμό του χρέους από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία και επίσης και η σημερινή κυβέρνηση, που τότε ήταν ένα μικρό κόμμα, η οποία επικαλείται ότι σήμερα δεν έχει καμία ευθύνη  για την κρίση. Την περίοδο της αμεριμνησίας και των παχιών αγελάδων, όποτε δίνονταν κάποιες αυξήσεις σε μισθούς ή σε επιδόματα η άποψη τους ήταν ότι αυτό είναι λίγο. Άρα, η δημαγωγία η οποία υπήρξε, και υπήρξε δυστυχώς ως σαράκι στην ελληνική πολιτική ζωή, σε όλο το πολιτικό σύστημα. Δημαγωγία και πελατειακό κράτος ήταν αυτά που μας οδήγησαν στη στενωπό και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει στο μέλλον. Εμείς λοιπόν, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, λέμε στον κόσμο και το είπαμε κρατώντας ψηλά την ευθύνη και τον Ιανουάριο, ότι θα κρατήσουμε τη σημαία της αλήθειας, των μεταρρυθμίσεων, ώστε η πατρίδα μας να γίνει ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος. Όσον αφορά την κυριαρχία που είπατε, όταν είσαι σε καθεστώς που αναγκάζεσαι να δέχεσαι χρηματοδότηση από άλλες χώρες, σίγουρα δεν έχεις πλήρη ελευθερία κινήσεων, δεν σημαίνει, όμως, ότι παραχώρησες έδαφος, είναι βαριά έκφραση η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Θεωρείται να παραχωρείς εθνικά δικαιώματα. Εγώ θεωρώ ότι δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Αντί όμως να βγούμε προς την έξοδο με την προληπτική πιστωτική γραμμή και να παίρνουμε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως γίνεται με όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση κανονικότητας, ο άκριτος αντιμνημονιακός λόγος, ο οποίος θεωρούσε ότι είχε μια λύση, μας οδήγησε στο μνημόνιο 3, τρία χρόνια δύσκολων μέτρων, το οποίο θα καθυστερήσει αυτή την έξοδο και την πορεία προς το να απεγκλωβιστεί η πατρίδα μας από τα μνημόνια.

  • Βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ;

-Εγώ πάντα είμαι αισιόδοξος γιατί η πατρίδα μας έχει μεγάλες δυνατότητες και ως στρατηγικός χώρος μέσα στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, έχει γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα. Πέρα από τους γνωστούς πυλώνες της οικονομίας που μπορούν να φέρουν πολλούς πόρους (τουρισμός, ναυτιλία, πρωτογενής τομέας) είναι η προστατευτική ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει όμως να κάνουμε 2-3 πράγματα τα οποία σημαίνουν σοβαρό κράτος, σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Αυτά θα μας βοηθήσουν να βγούμε γρήγορα στην έξοδο του τούνελ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εδώ υπάρχει κάτι τραγελαφικό, ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως νέος πολιτικός, ως νέο κόμμα μια παλιά συνταγή την οποία ο ίδιος κατηγορούσε ότι οδήγησε την χώρα σε δύσκολες καταστάσεις.  Αυτό που έγινε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πέρυσι ήταν ένα ψεύδος ήταν η λογική του «Δώσε και μένα μπαρμπα…» και το είδαμε  αυτό σε περίοδο κρίσης, όχι σε μια περίοδο κανονικής κατάστασης όπου υπήρχε και η δυνατότητα και κάποιων παροχών. Ειπώθηκαν ασύστολες υπερβολές, αυτό δεν είναι σύγχρονος πολιτικός λόγος, είναι δημαγωγία που συγκρούεται στον τοίχο της πραγματικότητας.

  • Είστε ευχαριστημένος από την παρουσία του κόμματος στην παρούσα βουλή;

-Κοινοβουλευτικά είμαι ευχαριστημένος, ως ποιότητα παρεμβάσεων, η πιο ουσιαστική αντιπολίτευση έγινε από τις  παρεμβάσεις του τελευταίου εξαμήνου ήταν από το ΠΑΣΟΚ μέσω του Ευάγγελου Βενιζέλου και τώρα από την κ. Γεννηματά. Σε επίπεδο αριθμού βουλευτών είμαστε πλέον ένα μικρό κόμμα, είμαστε όμως ένα ιστορικό κόμμα, με μεγάλη εμπειρία και στη διαχείριση της κρίσης. Έχουμε τη δυνατότητα, στο μέλλον, με όλο τον χώρο της κεντροαριστεράς να ξαναδημιουργήσουμε τη δημοκρατική παράταξη, με εύρος από το μεταρρυθμιστικό κέντρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού

  • Τοπικά, το ψηφοδέλτιο σε ποια βάση βλέπετε ότι θα σχεδιαστεί;

-Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι δείγμα ισχυρής ανανέωσης, στιβαρού πολιτικού λόγου και να δείχνει την προοπτική του μέλλοντος. Και στο χώρο τον δικό μας πρέπει να αλλάζουμε γενιά, να μπαίνουν νέα πρόσωπα στο πολιτικό γίγνεσθαι, βέβαια η ανανέωση δεν συνδέεται πάντα με το ηίκιακό πρωταγμα

  • Θα σας δούμε στα ψηφοδέλτιά;

-Ήμουν στο ψηφοδέλτιο του Ιανουαρίου, επειδή, όμως, αυτή τη στιγμή έχω την τιμή και το βάρος να είμαι Γραμματέας της νομαρχιακής και της περιφερειακής Δυτικής Μακεδονίας, δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Προέχει να γίνουν οι κατάλληλες διαδικασίες και συζητήσεων. Το πρόσωπο το δικό μου, όμως, πάντα μένει τελευταίο. Αν μου ζητηθεί από την παράταξη να συμβάλω, θα το κάνω. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω κανένα όνομα.

-Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα δεν ήταν έτοιμο για εκλογές;

-Ήταν έτοιμο, αν εννοείτε με την έννοια του ψηφοδελτίου, νομίζω ότι όλοι γνωρίζαμε ότι το ενδεχόμενο των εκλογών από τον Ιούλιο ήταν σχεδόν δεδομένο. Άρα η ετοιμότητα υπήρχε σε όλες τις παρατάξεις. Σίγουρα τα ονόματα του ψηφοδελτίου του Ιανουαρίου θα είναι μέσα σ’ αυτά που θα συζητηθούν με ένα εύρος άλλων προσώπων, καθότι μην ξεχνάτε ότι αυτό το ψηφοδέλτιο ήταν στην πιο δύσκολη εκλογική μάχη των τελευταίων 30 χρόνων που είχε το ΠΑΣΟΚ.

  • Ποια η άποψη του ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό ζήτημα;

-Υπάρχει μια τραγωδία, στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου υπάρχουν πολλά προβλήματα, γίνονται πολεμικές συγκρούσεις, υπάρχει αστάθεια και αυτό γεννά και προσφυγικά κύματα. Η ασφάλεια της χώρας είναι ένας άλλος λόγος για το πόσο σημαντική είναι η παρουσία μας στην Ευρωζώνη. Η χώρα μας ως πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου αναβαθμίζει τη γεωπολιτική της θέση και συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής. Η κατάσταση αυτή, με ανθρώπους δύσμοιρους, που έρχονται στη χώρα μας μέσω Τουρκίας, ρίχνει όλο το βάρος πάνω στην πατρίδα μας. Εμείς, ως παράταξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα που δεν διακρίνει ούτε εθνότητα, ούτε φύλο ούτε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αν θέλει να λέει ότι είναι ο πυρήνας του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό, πρέπει να παρθεί μια μεγάλη απόφαση από όλες τις χώρες της ΕΕ και του κόσμου ολόκληρου. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ανακουφιστούν. Όλο το βάρος δεν μπορεί να πέσει στην Ελλάδα, φυσικά όλες οι χώρες πρέπει να πάρουν μέρος στη λύση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης και να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί. Πρέπει, όμως, να λυθεί το πρόβλημα και να υπάρξει ειρήνη στις χώρες αυτές, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, ας μην πετάμε στα σύννεφα. Απαιτούνται δύσκολες λύσεις. Δεν μπορούμε όμως σ’ αυτές τις συνθήκες να βγάλουμε κανένα ρατσισμό και ας μην ξεχνάμε ότι και εμείς είχαμε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση, με τα μεταναστευτικά κύματα μετά τον πόλεμο. Έτσι, πρέπει, ως κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτισμού  να δώσουμε και ένα σωστό παράδειγμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.