Κοντονής: “Δίνουμε μάχη για να μην συνεχιστεί το Κύπελλο”!

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι θα δοθεί μάχη στο ΣτΕ από την Πολιτεία για να δικαιωθεί η απόφασή της σχετικά με τη ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας

Κοντονής: “Δίνουμε μάχη για να μην συνεχιστεί το Κύπελλο”!

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα (28/3), τονίζοντας χαρακτηριστικά στο ξεκίνημά της ότι “πήρα την πρωτοβουλία να μιλήσω σήμερα. Υπάρχει έκρυθμη κατάσταση και πολλοί το εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Επιδίδονται την τελευταία περίοδο σε ψευδολογία. Κάποιες φορές είναι με δόλο και έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης”.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντονής: “Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να ασχολείται μονίμως με τα ζητήματα του ποδοσφαίρου. Όμως η διαπλοκή των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, το έχουν οδηγήσει σε αυτή τη θέση σήμερα. Αναξιοπιστία και καχυποψία επικρατεί. Ακόμη κι αν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη”.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού: “Η Κυβέρνηση έχει χαράξει πορεία, όπως την εξήγησε ο πρωθυπουργούς. Εξυγίανση και διαφάνεια. Δεν θα παρεκλείνουμε ούτε εκατοστό. Θέλω να τους πω ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την άποψη της κοινής γνώμης κι όχι των οργανωμένων οπαδικών στρατών. Αντιλαμβανόμαστε πως λειτουργούν και για ποια συμφέροντα αγωνίζονται. Όλα ξεσκεπάζονται σιγά σιγά. Θέλω επίσης να τονίσω προς όλους ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει ίσες αποστάσεις έναντι όλων. Δεν είμαστε εδώ ούτε ως οπαδοί, ούτε ως συμπαθούντες, ούτε για να εξισώσουμε παρανομίες. Αλλά να επιβάλλουμε τον νόμο προς πάσα κατεύθυνση. Όποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να στραφεί στην ελληνική δικαιοσύνη”.

Για τον αθλητικό Νόμο: “Πριν δέκα μήνες η βουλή ψήφισε έναν νόμο και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας. Μεταξύ των διατάξεων που ψηφίστηκαν είναι η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων ποδοσφαίρου, της ΕΠΟ με τακτικούς δικαστές. Τότε η πλειοψηφία των ομάδων τοποθετήθηκαν θετικά. Μετά την ψήφιση δήλωσαν ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει απόφαση των πειθαρχικών οργάνων, που είναι στελεχωμένα από τακτικούς δικαστές, που να μην προκαλούν ανακοινώσεις. Ερωτώ μπορούν να μας πουν ποιοι επιτέλους θέλουν να δικάζουν; Με το προηγούμενο καθεστώς είχαν όλοι αντιρρήσεις. Δεν τους κάνουν ούτε οι τακτικοί δικαστές;

Από αυτή τη θέση και με βάσει το νόμο της 13ης Μαΐου και της στελέχωσης των πειθαρχικών οργάνων από πειθαρχικούς δικαστές θα εμπιστευτώ την κρίση αυτών των ανθρώπων. Μπορεί κάποιες φορές να είναι λανθασμένη, αλλά δεν είναι ποτέ με δόλο. Όποιος αισθάνεται ότι αδικείται, μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια όργανα”.

Για τις ποινές που επιβάλλονται: “Εκείνο που ξεπερνά κάθε έννοια αντικειμενικής κρίσης είναι ότι υπάρχουν ανακοινώσεις ομάδων που καταλογίζουν τις ποινές που επιβάλει το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ, στον υφυπουργό αθλητισμού. Από που και ως πού! Γιατί γίνεται αυτή η αθλιότητα; Γιατί γίνεται επί μονίμου βάσεως; Εκτός κι αν θέλουν να πουν ότι οι τακτικοί δικαστές άγονται και φέρονται. Το οποίο είναι αθλιότητα. Ή να θέλουν να αποψιλώσουν από οποιοδήποτε κύρος αυτά τα όργανα.

Τι γίνεται τέλος πάντων για να στραφούν οι οπαδικοί στρατοί που εξυπηρετούν οπαδικά συμφέροντα εναντίον της Κυβέρνησης; Ας μιλήσουν καθαρά. Γιατί αυτή η ακατάσχετη ψευδολογία, γιατί αυτή η δολιότητα;”.

Για τη συνάντηση με τους μεγάλους: “Σχετικά με τη συνάντηση που επρόκειτο να γίνει με τους προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ , γράφτηκαν πολλά που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Είχα δηλώσει ότι οι πρόεδροι των μεγάλων ΠΑΕ καλό θα είναι αντί να αναλώνονται στην έκδοση πολεμικών ανακοινώσεων να συζητήσουν τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι όλοι συμφώνησαν να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Σεβαστή η απόφαση του Παναθηναϊκού να μην κάτσει. Δεν μου πέφτει λόγος να κρίνω. Περιμέναμε την απάντηση των υπολοίπων- μας είπαν βεβαίως θα έρθουμε. Επί σχεδόν 15 μέρες περιμέναμε την απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Γι΄αυτό έγινε η δημοσιοποίηση της συνάντησης όταν μας απάντησαν θετικά. Μου προκαλεί εντύπωση πως ενώ ήταν γνωστό, την ημέρα που θα γινόταν η συνάντηση, υπήρξε τοποθέτηση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών. Δεν θα κρίνω το νομικό υπόβαθρο μιας τέτοιας απόφασης. Μου προκαλεί εντύπωση πώςςστο και πέντε υπήρξε τέτοιο ζήτημα. Υπήρξαν τοποθετήσεις που αγγίζουν τα όρια της τερατολογίας. Τι ευθύνη είχε το Υπουργείο και εγώ για τη ματαίωση της συνάντησης. Είχα τη δυνατότητα να θέτω ερωτήματα αν μπορεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να συμμετάσχει; Το πιο ευγενικό που θα μπορούσε να κάνει ο Εισαγγελέας, αν τον ρωτούσα, θα ήταν να μου κλείσει το τηλέφωνο”.

Για το Κύπελλο Ελλάδας: “Δεν ξέρω από που προκύπτει ότι την απόφαση που λάβαμε μετά από μεγάλη σκέψη, επιθυμούμε να την ακυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις 13:30 αύριο (σ.σ. 29/3) είναι η συνεδρίαση. Σας καλώ να την παρακολουθήσετε για να δείτε την πληρότητα των νομικών ισχυρισμών που εισφέρει στη συζήτηση το Υπουργείο. Αν βγάλετε συμπέρασμα ότι θέλουμε η υπόθεση αυτή να οδηγηθεί σε δικαστική ήττα, τότε κάτι δεν θα έχω καταλάβει εγώ καλά. Εμείς δίνουμε μάχη για την επιβεβαίωση της απόφασής μας. Ήταν βάσιμη νομικά και ως μέτρο δίνει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό της δημόσιας τάξης. Την Τετάρτη (30/3) θα δεχθώ αντιπροσωπεία της FIFA και της UEFA”.

Για τη διαιτησία: “Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις για τη διαιτησία. Υπάρχουν διαιτητές που μπορεί να κάνουν ένα λάθος και να βρεθούν χωρίς να φταίνε μέσα στην οργή των οπαδών. Περιμένω έναν ουσιαστικό διάλογο. Εκείνο που δεν μπορεί να τύχει παραπάνω επεξεργασίας είναι ένας νόμος που ψήφισε η Βουλή και ήδη εφαρμόζεται. Για όλα όμως τα θέματα θέλω να ακούσω προτάσεις και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά και αυτή η συνάντηση”.

Για τη διαφάνεια στον αθλητισμό: Βρίσκομαι και εγώ και ο ΓΓ περίπου ένα χρόνο στη θέση. Έχετε διαπιστώσει ότι καταβάλουμε προσπάθεια κατ’ εντολή του πρωθυπουργού για τη διαφάνεια και την κάθαρση του αθλητισμού. Επιστρέφουμε αμφότεροι χαρακτηρισμούς που μας απευθύνουν ορισμένοι πρόεδροι ΠΑΕ ότι δήθεν είμαστε μέρος του προβλήματος.

Εμείς γνωρίζουμε τι προσπάθεια καταβάλλεται, τι μηχανισμοί ενεργοποιούνται και όλοι βλέπετε ότι ήδη υπάρχει θετική εξέλιξη σε όλους τους τομείς. Έχουμε δρόμο ακόμη. Αλλά αυτή η κάθαρση θα συνεχιστεί.

Η Κυβέρνηση είναι εδώ. Θα έρθει σε σύγκρουση όχι μόνο με συμφέροντα, αλλά και με όλους εκείνους που νομίζουν ότι η Κυβέρνηση μπορεί να εκβιαστεί ή να τρομοκρατηθεί. Δεν υπάρχει άλλη οδός πέρα από τη δικαστική. Θα στηρίξουμε τις αποφάσεις μας στα δικαστήρια της χώρας”.

Για τη βία: “Ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η ταυτοποίηση αρκετών που δημιούργησαν τα επεισόδια στη Λευκάδα. Ήδη έχω ενημερωθεί από το διευθυντή της αρμόδιας αστυνομίας. Υπάρχει ταυτοποίηση δύο οπαδών που συμμετείχαν και στα επεισόδια με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και ήταν και στα επεισόδια της Λευκάδας. Όλα τα στοιχεία είναι στην αρμόδια ανακρίτρια και θα βρεθούν προ πολύ δυσάρεστης έκπληξης πάρα πολλοί από αυτούς που παρίσταναν τις λευκές περιστερές. Που δεν είχαν σχέση δήθεν με αυτούς που δημιουργούν τα επεισόδια και ήταν άσχετοι με τις ομάδες. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της.

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν συλλήψεις. Υπάρχουν εκτεταμένες συλλήψεις, παραπομπή στους αρμόδιους ανακριτές για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικής φύσης. Υπάρχουν προφυλακίσεις για πρώτη φορά και η ελληνική αστυνομία δρα με βάση των κανονισμό και τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη. Έχουμε ερωτήματα όμως όταν κάθε φορά που επεμβαίνει το κράτος έρχονται εδώ οι εκπρόσωποι των ομάδων για να δικαιολογήσουν αυτά τα φαινόμενα. Αντί η καταδίκη της βίας να είναι χωρίς αστερίσκους , έρχονται κάποιοι και δικαιολογούν “Μα προκλήθηκαν τα παιδιά, δεν είναι τόσο κακά”. Και δεν είναι μία, ούτε δύο. Για να λυθεί το πρόβλημα, η Κυβέρνηση πρέπει να βοηθηθεί, όπως και η αστυνομία. Στο νόμο που ψηφίστηκε προχτές έχουμε συμπεριλάβει ειδική διάταξη, αν συνεργαστεί μια ΠΑΕ να μην της επιβληθεί ούτε καν πρόστιμο. Το κάναμε αυτό γιατί θέλουμε τις ΠΑΕ συνεργάτες, όχι αντιπάλους.

Δυστυχώς αν νομίζουν ότι ο Υφυπουργός θα πάρει πίσω μια απόφαση γιατί ενεργοποιούνται καταστάσεις τρομοκρατίας αυτό δεν θα περάσει. Να το ξέρουν όλοι. Ακόμη κι αν έχει τις όποιες επιπτώσεις για τον καθένα μας. Δεν θα ενδώσουμε σε εκβιασμούς και κλίμα φόβου. Αυτά να τα καταλάβουν. Αν τα έκαναν με άλλους, να πάνε να τους βρούνε. Το πελατειακό κράτος που είχε δομηθεί, οδηγούσε σε διαπλοκή με αυτά τα επιχειρηματικά κέντρα και τους οπαδικούς στρατούς. Εμείς απευθυνόμαστε στην κοινωνία που μας κρίνει”.

Τέλος έκανε έκκληση προς όλους τους παράγοντες των ομάδων αλλά και της ΕΠΟ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση συνεργασίας.

www.sport24.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.