Κομισιόν: Βοήθεια 9,9 εκατ. στην Ελλάδα για τις πλημμύρες του χειμώνα

Βοήθεια ύψους 9,9 εκατ. ευρώ αποφάσισε να χορηγήσει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Ταμείο Αλληλεγγύης μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν πέντε περιφέρειες. Αντίστοιχα, η Κομισιόν θα διαθέσει 6,3 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει βοήθεια ύψους 16,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία μετά από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν τον χειμώνα του 2015.

Η Ελλάδα υπέστη εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν πέντε περιφέρειές της, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στη Βουλγαρία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η ενίσχυση, η οποία συνίσταται σε 9,9 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και 6,3 εκατ. ευρώ για τη Βουλγαρία, θα καλύψει μέρος των έκτακτων δαπανών για τις εργασίες ανάκαμψης μετά τις καταστροφές και στις δύο χώρες.

Ειδικότερα, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, θα επιτρέψει την κάλυψη του κόστους για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και διάσωσης και θα βοηθήσει να καλυφθούν ορισμένες από τις δαπάνες καθαρισμού στις πληγείσες περιοχές.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου δήλωσε ότι «το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα αλληλεγγύης που διαθέτουμε σε δύσκολους καιρούς. Μαζί προσφέρουμε οικονομική στήριξη στις περιφέρειες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που επλήγησαν από τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε μαζί».

Πολλά από τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για την περίοδο 2014-2020 έχουν στόχο να επενδύσουν στην πρόληψη των πλημμυρών και να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τις οποίες υπάρχουν συνεχείς ανάγκες.

 

naftemporiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.