Κομισιόν: Εφικτή η συμφωνία με την Ελλάδα, παρά τις διαφωνίες με το ΔΝΤ

Κομισιόν: Εφικτή η συμφωνία με την Ελλάδα, παρά τις διαφωνίες με το ΔΝΤ

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της πάνω στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα ξεκλειδώσει νέα δάνεια και θα ανοίξει το δρόμο για τη συζήτησης για την ανακούφιση του χρέους, είναι εφικτή, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Από την οπτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βλέπουμε ότι γίνεται πρόοδος με την Ελλάδα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απολύτως εφικτή» είπε ο Ντομπρόβσκις, από τις συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στον υπολογισμό του δημοσιονομικού που θα προκύψει από τις μεταρρυθμίσεις και αυτό μπορεί να αγγίξει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι.

Οι μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί ο στόχος περιλαμβάνουν το συνταξιοδοτικό και φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα ατομικά εισοδήματα, την ίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και την βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης φόρων, είπε ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι η Αθήνα  έχει κάνει πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς.

Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πολλή δουλειά, τώρα εάν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι συζητήσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς από τον προηγούμενο χρόνο εξαιτίας και της διαφωνίας του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για κάποια οικονομικές υποθέσεις και σενάρια για το πώς η ελληνική οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαφωνία στις εκτιμήσεις για το βάθος των προσπαθειών που χρειάζεται η Ελλάδα για να καταφέρει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αυτές οι διαφορές είναι γεφυρώσιμες» είπε ο Ντομπρόφσκις.

Η συμφωνία είναι απαραίτητη για την Ελλάδα γιατί χωρίς τη συμφωνία η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια που χρειάζεται για να αποπληρώσει το χρέος που λήγει τον Ιούλιο. Η συμφωνία είναι προϋπόθεση για την έναρξη των συζητήσεων για την ανακούφιση του χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε την Πέμπτη ότι δεν περιμένει κάποια σημαντική εξέλιξη στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα αλλά τόνισε ότι οι υπουργοί οικονομικών θα αναζητήσουν συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στη συνάντησή τους στο Άμστερνταμ.

Το κλειδί για την ευρωζώνη, πρόσθεσε είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να καταφέρει η Ελλάδα το 2018 και αυτό πρέπει να συμφωνηθεί στο 3,5% είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Το ΔΝΤ, υποστηρίζει ότι το να ζητάς από την Ελλάδα να διατηρήσει πλεονάσματα τέτοιου ύψους δεν είναι ρεαλιστική πολιτική, επιμένει ότι ο στόχος για το πλεόνασμα πρέπει να είναι χαμηλότερος και τονίζει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να προσφέρουν στην Ελλάδα πιο βαθιά ανακούφιση του χρέους.

Πηγή: Reuter

Leave a Reply

Your email address will not be published.