Κολομβία: Η οργάνωση FARC στρατολόγησε 11.500 ανήλικους σε βάθος 40 ετών

Οι εισαγγελικές Αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν χθες ότι 11.556 ανήλικοι κάτω των 18 ετών στρατολογήθηκαν από το 1975 ως το 2014 στις τάξεις της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία δεσμεύθηκε, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Αβάνα της Κούβας, να παραδώσει όσους ανήλικους ανήκουν ακόμη στις τάξεις της στις Αρχές.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής τους για τη στρατολόγηση ανηλίκων, οι FARC είχαν ορίσει την ηλικία των 15 ετών ως την ελάχιστη», ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο γενικός εισαγγελέας Χόρχε Φερνάντο Περδόμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Μέσα σε περίπου σαράντα χρόνια, καταγράφηκαν «συνολικά 11.556 ανήλικοι οι οποίοι στρατολογήθηκαν« στην οργάνωση FARC, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ανήλικοι ανήκουν ακόμη σήμερα στις τάξεις της οργάνωσης ανταρτών, η οποία άρχισε στα τέλη του 2012 διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αντιπρόσωποι των ανταρτών και της κυβέρνησης του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσαν προχθές Κυριακή ότι όλοι οι ανήλικοι μαχητές θα εγκαταλείψουν προοδευτικά τις τάξεις των FARC, αρχής γενομένης με όσους είναι 15 ετών.

Η στρατολόγηση ανηλίκων γινόταν με «πειθώ», ή «εξαπάτηση» και, «σε πολλές περιπτώσεις, με καταναγκασμό», είπε ο Περδόμο και υπογράμμισε ότι υπήρχε «μια συστηματική και γενικευμένη πολιτική στρατολόγησης (ανήλικων μαχητών) από το 1975 ως το 2014». Το 33% των ανήλικων αυτών ήταν κορίτσια και το 67% αγόρια, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Ιβάν Μάρκες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των FARC, είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη στρατολόγηση ανηλίκων στις τάξεις της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της Κολομβίας, η οποία διαθέτει κατά τους υπολογισμούς των αρχών στη Μπογοτά συνολικά 7.000 οπλισμένους μαχητές.

Ο Περδόμο τόνισε πως η στρατολόγηση ανηλίκων συνιστά «έγκλημα πολέμου» και κατάφωρη παραβίαση «του διεθνούς δικαίου», ενώ πρόσθεσε ότι οι εισαγγελικές αρχές «είναι έτοιμες» να παραδώσουν τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει για το θέμα «στο ειδικό δικαστήριο» που θα ιδρυθεί βάσει της οριστικής συμφωνίας ειρήνης, για να δικάσει τα εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύρραξης.

Ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι FARC έχουν δώσει στοιχεία για τον αριθμό των ανηλίκων που ανήκουν σήμερα στις τάξεις των ανταρτών. Πάντως η οργάνωση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι «21 ανήλικοι 15 ετών» θα είναι οι πρώτοι που θα εγκαταλείψουν τις τάξεις της, εν αναμονή μιας συμφωνίας για έναν «οδικό χάρτη» όσον αφορά τους μαχητές ηλικίας από 15 ως 18 ετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περίπου 6.000 ανήλικοι εγκατέλειψαν τις τάξεις εκτός νόμου ένοπλων οργανώσεων τα τελευταία 17 χρόνια, από τους οποίους το 60% ανήκε στις τάξεις των FARC.

Στον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, ενεπλάκησαν αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και λαθρέμποροι ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα, η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, 45.000 χιλιάδες άλλοι θεωρούνται «αγνοούμενοι», ενώ 6,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Πηγή: www.cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.