Κολομβία: Υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης μεταξύ κυβέρνησης και FARC

Κολομβία: Υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης μεταξύ κυβέρνησης και FARC

Η Κολομβία έκανε σήμερα ένα ιστορικό βήμα με την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση FARC, εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Η συμφωνία ειρήνης υπογράφτηκε από δύο πρώην ιέρακες που έγιναν η αιχμή του δόρατος της ειρήνης: τον πρόεδρο, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και τον επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος «καλωσόρισε στη δημοκρατία» τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, στην ομιλία του κατά την επίσημη τελετή υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης που θέτει τέλος μιας σύρραξης που διήρκεσε μισό αιώνα κι είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. «Προτιμώ μια ατελή συμφωνία που σώζει ζωές από έναν τέλειο πόλεμο», τόνισε ο Σάντος στην Καρταχένα, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη των ανταρτών τον Τιμοσένκο.

Από την πλευρά του, ο Τιμοσένκο, ζήτησε – για πρώτη φορά – συγγνώμη από τα «θύματα της σύρραξης» που μαινόταν στη χώρα επί μισό αιώνα και πλέον και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Λίγη ώρα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης μαζί με τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο ηγέτης των ανταρτών υποσχέθηκε μια «νέα εποχή συμφιλίωσης».

Δεκαπέντε ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής ήταν παρόντες, περιλαμβανομένου του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, η χώρα του οποίου φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν την 24η Αυγούστου στη συμφωνία. Εγγυήτριες χώρες ήταν επίσης η Νορβηγία, η Βενεζουέλα και η Χιλή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν ήταν επίσης στην Καρταχένα, όπως και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Το βήμα που κάνει η χώρα σας σήμερα είναι γιγαντιαίο», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της χαιρέτισε «την αρχή μιας νέας πορείας», «μιας πορείας προς την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Μεταξύ των 27 υπουργών Εξωτερικών που ήταν παρόντες, ο Νορβηγός Μπέργκε Μπρέντε, η χώρα του οποίου υπήρξε εγγυήτρια δύναμη, χαιρέτισε αυτή την «ιστορική συμφωνία» αλλά προειδοποίησε ότι η εφαρμογή της θα απαιτήσει «να επιδειχθεί ηγεσία» και μάλιστα «πολλή».

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα άλεσε να αποκατασταθεί «η ισότητα και η δικαιοσύνη που μένουν να εδραιωθούν στην Κολομβία».

Από την πλευρά της η Ε. Ε. ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να «διαγράψει» την οργάνωση FARC από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει «μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης».

Την Δευτέρα ο Σάντος απέτισε φόρο τιμής στις δυνάμεις ασφαλείας που κατάφεραν να «φτάσουμε στην υπογραφή του τερματισμού του πολέμου» ενώ παρέστη σε «μια προσευχή για τη συμφιλίωση όλων των Κολομβιανών» στην οποία χοροστάτησε ο Πιέτρο Παρολίν, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας υπέγραψε τη συμφωνία των 297 σελίδων με έναν baligrafo, έναν στυλογράφο φτιαγμένο από κάλυκα σφαίρας που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο.

Οι FARC, που ιδρύθηκαν το 1964 εν μέσω μιας αγροτικής εξέγερσης και μετρούν ακόμη περίπου 7.000 ένοπλους μαχητές, ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία την Παρασκευή στο εθνικό συνέδριό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert

Leave a Reply

Your email address will not be published.