Κολομβία: Η παράδοση των όπλων της FARC έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Κολομβία: Η παράδοση των όπλων της FARC έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού τους έχουν παραδώσει στα Ηνωμένα Έθνη οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), όπως προέβλεπε η συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση που επετεύχθη πέρσι ώστε να σταματήσει ο εμφύλιος που κράτησε περίπου μισό αιώνα.

Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, η FARC έχει παραδώσει τα όπλα και τον οπλισμό της στον ΟΗΕ σε ειδικά στρατόπεδα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 7.132 όπλα έχουν φυλαχθεί σε ασφαλή κιβώτια ενώ ένας μικρός αριθμός όπλων θα παραμείνει στα χέρια μερικών ανταρτών για ασφάλεια στα στρατόπεδα, έως το κλείσιμό τους την 1η Αυγούστου.«Την ημέρα εκείνη η αποστολή θα έχει φυλάξει όλα τα υπάρχοντα όπλα στα στρατόπεδα και θα έχει μεταφέρει τα κιβώτια από τις ζώνες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός έχει επίσης καταστρέψει οπλισμό που φυλάσσονταν σε 77 αποθήκες της FARC.

Η ολοκλήρωση της παράδοσης θα γιορταστεί σε τελετή στη Μεσέτας, στην περιφέρεια Μέτα, σήμερα.

Η συμφωνία ειρήνης προβλέπει ότι η οργάνωση FARC, που πήρε τα όπλα πριν από 52 χρόνια, θα μετατραπεί σε πολιτικό κίνημα. Η συμφωνία επικρίθηκε από πολλούς στη χώρα, κυρίως τη δεξιά παράταξη του πρώην προέδρου της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε, και αρχικά απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα πριν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευσή της.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.