Κλείνουν τα σύνορα τους Ρωσία, Φινλανδία και Λευκορωσία

Μόνο Ρώσοι, Φινλανδοί και Λευκορώσοι θα μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα των τριών χωρών, μετά την απόφαση που έλαβαν για να αυστηροποιήσουν τα μέτρα για την αποτροπή της μετατροπής του «Αρκτικού Δρόμου» σε βασικό πέρασμα προσφύγων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, για τις επόμενες 180 μέρες, μόνο πολίτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Φινλανδίας και οι οικογένειές τους θα μπορούν να διασχίζουν τα συνοριακά περάσματα Salla και Raja-Jooseppi. Ο σκοπός του περιορισμού είναι να αποτρέψουν την οργανωμένη παράτυπη μετανάστευση, ανέφερε ανακοίνωση της Φινλανδικής προεδρίας.

Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αναζητούν άσυλο, τα 833 μίλια των αρκτικών συνόρων μπορεί να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό πέρασμα προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα περισσότερα από 1000 άτομα πέρασαν από τη Ρωσία στη Φινλανδία το 2016, όταν το 2015 είχαν περάσει συνολικά 700 άτομα.

Η Μόσχα και το Ελσίνκι ανακοίνωσαν τους περιορισμούς την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κατηγόρησε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία είπε ότι η συμφωνία, μετατρέπει τα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα, σε κέντρα κράτησης και τόνισε ότι δεν είναι μέρος της συμφωνίας και δεν πρόκειται να εμπλακεί.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.