9 συγκλονιστικές φωτογραφίες της ιστορίας χωρίς τον θάνατο και την παιδική δυστυχία

O 34χρονος Gunduz Aghayev από το Αζερμπαϊτζάν είναι ο δημιουργός ενός πρότζεκτ που είναι αφιερωμένο στα παιδιά με ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα. Το πρότζεκτ στηρίζεται σε μια σειρά εμβληματικών φωτογραφιών που θεωρούνται ιστορικές και έχουν πρωταγωνιστήσει σαν εικόνες που έδωσαν το στίγμα σε σημαντικά γεγονότα.   Ο illustrator Gunduz είναι ακτιβιστής με έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα από τη δουλειά του καυτηριάζει γεγονότα και παγκόσμια ζητήματα. Ωστόσο αυτό το πρότζεκτ είναι αφιερωμένο στην χαμένη παιδική αθωότητα και θέλει να καταδικάσει όσους τα έκαναν θύματα των πολέμων τους. “Ας κάνουμε τον κόσμο τόσο τέλειο όπως τα παιδιά, για τα παιδιά.” λέει ο καλλιτέχνης για τοπ πρότζεκτ “Imagine”.

1

Ο Gunduz χρησιμοποιεί σούπερ ήρωες στις εικόνες του. Στη συγκεκριμένη, ένας στρατιώτης απομακρύνει μικρά παιδιά από τις εκρήξεις στο Βιετνάμ και τη μετέτρεψε σε σκηνή από ταινία δράσης κινουμένων σχεδίων. Στην εκδοχή του ο Superman, ο Spiderman και ο Batman βοηθούν να σωθούν τα παιδιά.

2

Ο πνιγμός του τρίχρονου παιδιού που ξεβράστηκε στις ακτές της Μεσογείου πρόσφατα συγκλόνισε όλη την υφήλιο. Στην απεικόνιση του Gunduz, ο μικρός Alan φτιάχνει χαρούμενος κάστρα στην άμμο.

3

Η Tehani και η Ghada είναι δυο κορίτσια, που ενώ είναι ακόμα παιδιά, στέκονται στωικά δίπλα στους συζύγους τους. Στον «κόσμο» του Gunduz τα κορίτσια στέκονται δίπλα σε δυο σκιάχτρα, ελεύθερα και χαμογελαστά.

4

Ο γιος του δολοφονημένου δημοσιογράφου Elmar Huseynov από το Αζερμπαιτζάν αγκαλιάζει το πορτρέτο του νεκρού πατέρα του. Στην εκδοχή του Gunduz, πατέρας και γιος είναι αγκαλιασμένοι και περικυκλωμένοι από σύννεφα.

5

Η εικόνα του Εβραίου γιατρού Janusz Korczak, που επέλεξε να πεθάνει μαζί με τα παιδιά στο ορφανοτροφείο του στο Ολοκαύτωμα παρά να τα εγκαταλείψει έγινε η εικόνα του ιδίου να ξεναγεί τα παιδιά σε ένα Μουσείο για το Ολοκαύτωμα.

6

Ο Joe O’Donnell απαθανάτισε το παιδί που κουβαλούσε στην πλάτη του το νεκρό αδελφάκι του μετά τη βόμβα στο Ναγκασάκι, αλλά ο Gunduz έδωσε και πάλι ζωή στο παιδί το οποίο απλά παίζει στην πλάτη του αδερφού του.

7

Τα παιδιά που κοιτάζουν το γκρεμισμένο από τους βομβαρδισμούς σπίτι τους στη Γερμανία, στην εκδοχή του Gunduz, απλά βλέπουν ένα παραμυθένιο κόσμο να αναδύεται μέσα από συντρίμμια.

8

Το «κορίτσι της ναπάλμ», η διάσημη φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ μεταμορφώνεται σε μια φωτογραφία με χαμογελαστά παιδιά που δεν τρέχουν να σωθούν, αλλά για παίξουν.

9

Η συγκλονιστική φωτογραφία του Kevin Carter που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ χωρίς την οσμή του θανάτου.

Πηγή:www.lifo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.