“Για τον μικρό πρόσφυγα Αιλάν”
“ Aν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις όυτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο”. Οι στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη συνοδεύουν το άψυχο κορμί του μικρού Αιλάν από την Συρία, σε ένα γκράφιτι στο δημοτικό στάδιο Κορωπίου….Για να θυμίζει ….για να δείχνει την αιτία που δημιουργεί αυτά τα προσφυγικά κύματα που δεν είναι άλλη από τους πολέμους, τις επεμβάσεις, την φτώχεια.….Αλλά και για να αναδείξει την αγωνιστική στάση απέναντι στα προβλήματα που όλοι μας ζούμε. Με αυτή την έμπνευση και ¨οπλο¨ τα χρώματα, ο Γιώργος Σκουρλής, καλλιτέχνης, δημιούργησε αυτήν την τοιχογραφία στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Κορωπίου.
Τα ανήμπορα μικρά παιδιά και προσφυγόπουλα, αποτελούν αναμφισβήτητα τα πρώτα θύματα, των τεράστιων μεταναστευτικών ροών, που γιγαντώνονται στις μέρες μας. Τραγική η εικόνα του μικρού Αιλάν που έχασε την ζωή του, από πνιγμό στις ακτές τις Τουρκίας, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη και στις καρδιές μας.
Οι πρόσφυγες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους αλλά επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν συρματοπλέγματα, στρατούς, στρατόπεδα συγκέντρωσης, δουλεμπόρους, θαλάσσια κύματα. Έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν, τις καιρικές συνθήκες, την πείνα, τον ρατσισμό και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Οι πρόσφυγες που κατακλύζουν τις ακτές των Ελληνικών νησιών, δεν είναι παρά η αντεστραμμένη εικόνα των στρατιωτικών και πολιτικών παρεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Αρκεί να διαβάσει κανείς την πρόσφατη έκθεση της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για να διαπιστώσει ότι σχεδόν όλες οι χώρες από τις οποίες αναχωρούν οι μεγαλύτερες ομάδες προσφύγων, έχουν δεχτεί πρόσφατα την άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ ή κάποιας Ευρωπαϊκής χώρας, ή την έμμεση συμβολή τους, σε κάποιον πολυετή εμφύλιο πόλεμο. Στις τρείς πρώτες θέσεις της λίστας βλέπουμε: Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν. Αναλυτές κάνουν λόγο για την μεγαλυτερη κρίση μετατόπισης πληθυσμού, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Τουρκία έχουν καταγραφεί πάνω από δύο εκατομμύρια (2 εκατ) Σύριοι πρόσφυγες, ενώ ένα εκατομμύριο διακόσοι (1,2 εκατ) βρίσκονται στο Λίβανο. Εκατό είκοσι τέσσερις χιλιάδες, πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν φθάσει φέτος, ως στις 31 Ιουλίου, κυρίως στην Λέσβο, την Χίο, την Κώ, την Σάμο, και την Λέρο ( πενήντα χιλιάδες αφίξεις μόνο τον Ιουλίο- 50.000). Το σύνολο αυτό συνιστά άφιξη που ξεπερνά το 75% σε σύγκριση με το 2014.
Η εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου, αλλά και η μορφή της Ευρώπης φρούριο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων έχουν ως αποτέλεσμα, τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά της ελληνικής παραμεθορίου, στα σύνορα με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες αλλά και στην Αθήνα. Ο άτυπος αυτός εγκλωβισμός, η τεράστια έλλειψη σε κρατικές υποδομές και η απουσία του κρατικού μηχανισμού μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, υποθάλπουν και ενισχύουν ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Οι άνθρωποι αυτοί, θύματα των βομβαρδισμών και κατόπιν των δουλεμπόρων, διωγμένοι, τρομαγμένοι, εξουθενωμένοι, δεν θαλασσοπνίγονται αναζητώντας μία καλύτερη ζωή. Αναζητούν το δικαίωμα στη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους.
Δεν αρκεί να καταδικάσουμε για άλλη μία φορά το διαρκές έγκλημα που συντελείται στην Μεσόγειο, να οργιστούμε, να διαδηλώσουμε, να εκδηλώσουμε την λύπη και τον αποτροπιασμό μας. Αυτή η ανθρωπιστική κατάσταση, έκτακτης ανάγκης, συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη, την “ πολιτισμένη” Ευρώπη, αυτή του Διαφωτισμού και των λαών. Και μάλιστα στην Ελλάδα μας, χώρας της οικονομικής κρίσης, των δόσεων, των προαπαιτούμενων και των μνημονίων, και απαιτείται άμεση ελληνική και Ευρωπαϊκή απάντηση. Η μόνη απάντηση που δίνεται μέχρι τώρα είναι από την ελληνική κονωνία. Οι συμπατριώτες μας στα ακριτικά νησιά, δείχνουν ότι η κοινωνική αλληλεγγύη σε αυτό τον τόπο ακμάζει και καρποφορεί. Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών έχοντας ξεπεράσει τα όρια και τις αντοχές τους, και την αγωνία τους γιατί μόνοι τους διαχειρίζονται θέματα, που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, κάθε μέρα, ανανεώνουν τις υποσχέσεις τους, ότι και την επομένη το πρωί θα είναι εκεί, αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας.
Μοναδική πηγή δύναμης, για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και τους αγωνιζόμενους κατοίκους, η δική μας στήριξη, η αλληλεγγύη από όλη την Ελλάδα, που συνεχίζεται παρά τις δύσκολες μέρες, που περνά η χώρα. Δίπλα τους αλληλέγγυοι και εμείς, το Δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών “ΚΕΛΕΤΡΟΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ” στα πλαίσια της εκστρατείας συλλογής τροφίμων και σχολικών ειδών, που διενεργεί αυτήν την περίοδο για τα παιδιά της Καστοριάς επεκτείνει την αλυσίδα αλληλεγγύης και προσκαλεί τους κατοίκους του νομού Καστοριάς, να υποστηρίξουν από το υστέρημα τους, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, και τα παιδιά των προσφύγων “ Παιδιά μας, όλα τα παιδιά του κόσμου” “ Κανένα παιδί μόνο του στην κρίση”.
ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ:
AΠΟ ΤΡΟΦΙΜΑ
Βρεφικές κρέμες έτοιμες σε γυάλινα βαζάκια- γάλατα σε σκόνη- ξηρούς καρπούς-κονσέρβες (όχι χοιρινό)-χυμοί ατομικοί-χυμοί τομάτας-γάλατα εβαπορέ (μικρή συσκευασία)-γάλατα μακράς διαρκείας-κρουασάν-φρυγανιές-λάδι.
ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΑΝΑΓΚΗΣ
Υπνόσακοι (μεγάλη ανάγκη)- τέντες (μεγάλη ανάγκη)- νάιλον ρολό (μεγάλη ανάγκη)- λάμπες-σαπούνια ατομικά- ξυραφάκια- μωρομάντηλα- σερβιέτες- οδοντόκρεμες- οδοντόβουρτσες- χαρτιά υγείας- πλαστικά πιρούνια και κουτάλια- κάλτσες- καπέλα (μεγάλη ανάγκη)- αδιάβροχα (μεγάλη ανάγκη).
ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΑ
Αντιβιώσεις (πενικιλίνες- Augmentin-Amoxil- κεφαλοσπιρίνες-μακρολίδες), οφθαλμικά κολλύρια ( tobradex, dispersadron, garamat, tears naturale, βλεννολυτικά συρόπια, αντιβηχικά ( Αmboral, Mucosolvan, Levotuss), Betadine, Oξυζενέ, Spray pulvo 47, Eλαστικοί Επίδεσμοι (για περιποίηση τραυμάτων), σταγόνες για την μύτη (nasal drops otrivin, Dexa Rhina Spray)- κορτιζονούχες ( Celestoderm, betnovate) και μη κρέμες, κρέμες για εντριβή , φάρμακα για ψώρα ( spregal, Benzyl- Benzoate), στοματικά διαλύματα για γαργάρες ( hexalen, tandum, verde), αντιφλεγμονώδη παυσίπονα ( depon, ponstan, voltaren) καθώς και ( immodium, duspatalin, aimora sasch).
Τα είδη αυτά συγκεντρώνονται:
α) Στα γραφεία- αποθήκες του οργανισμού μας: Λεωφ. Γουναράδων περιοχή Χλόη Καστοριάς ( δίπλα απο το ΚΕΚ Πολύτροπον), από ώρες 09.00-14.00
β) Στο stand του οργανισμού, στην εμποροπανήγυρι του Άργους Ορεστικού, από 24/28 Σεπτεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες τα τηλέφωνα 2467-400039, 6936937022, στο www.keletronpaidi.gr και στο facebook: Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί.
Για το Δ. Σ
Ο πρόεδρος
Νικολόπουλος Γεώργιος