Κάτω από τις 6.000 ευρώ θα υποχωρήσει το αφορολόγητο

Κάτω από τις 6.000 ευρώ θα υποχωρήσει το αφορολόγητο

Στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών που θα ξεκινήσουν στην Αθήνα την επομένη Τρίτη θα αποφασισθεί το πόσο θα κουρευτεί το αφορολόγητο με το επικρατέστερο σενάριο να το τοποθετεί λίγο κάτω από τις 6.000 ευρώ από 8.660 ευρώ σήμερα.

Κυβερνητικές διαρροές άφηναν να εννοηθεί πως θα μειωθεί έως τα 5.900 ευρώ αρχής γενομένης από το 2019, ενώ το ΔΝΤ ζητά να κουρευτεί στις 5.000 ευρώ. Εάν υπάρξει μια μέση οδός, θα υποχωρήσει στο ύψος των 5.500 ευρώ που είναι και ο μέσος όρος του αφορολογήτου της ευρωζώνης.

Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στα επίπεδα αυτά τότε θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές 395 ευρώ (με 14 μισθούς).

Το ζητούμενο είναι εάν θα αλλάξει ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής 22%. Το ΔΝΤ στις τεχνικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση έχει υποδείξει μείωση του αφορολογήτου με παράλληλη μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα.

Το Ταμείο έχει υποδείξει ως ενδεδειγμένο ένα χαμηλό συντελεστή στην περιοχή του 15%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετεί ακόμη και στο 10% τον κατώτατο συντελεστή.

Όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από το τελικό δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλυφτεί για τα έτη μετά το 2018.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.