Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πιτζάμες μας και στους πόσους βαθμούς

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πιτζάμες μας και στους πόσους βαθμούς

Πετσέτες, σεντόνια, ρούχα, εσώρουχα, ρούχα γυμναστηρίου… Ανάλογα με το είδος του και τη χρήση του, κάθε ύφασμα πρέπει να πλένεται με διαφορετική συχνότητα και σε διαφορετική θερμοκρασία για να εξασφαλίσουμε ότι είναι μυρωδάτο αλλά και απαλλαγμένο από μικρόβια.

Τι ισχύει όμως για τις πιτζάμες μας, τις οποίες φοράμε –ιδανικά– περίπου το ένα τρίτο της ημέρας μας;

«Όλοι κουβαλάμε επάνω μας μικροοργανισμούς που είναι ενδεχομένως επικίνδυνοι για την υγεία μας εάν μεταφερθούν στο λάθος σημείο αλλά και επικίνδυνοι για τους άλλους αν μεταφερθούν σε αυτούς» αναφέρει η Σάλι Μπλούμφιλντ, πρόεδρος του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ Οικιακής Υγιεινής (IFH), σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που βάζουμε πλυντήριο, επειδή δεν θέλουμε αυτοί οι μικροοργανισμοί να μεταφερθούν σε άλλους».

Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι για παράδειγμα τα βακτήρια του δέρματος, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος αποτελεί συχνή αιτία δερματικών λοιμώξεων. Επίσης, άλλοι πιθανώς επικίνδυνοι μικροοργανισμοί είναι οι μύκητες που προκαλούν το λεγόμενο «πόδι του αθλητή», το κολοβακτήριο εσερίχια κόλι που προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις, καθώς και οι μύκητες που προκαλούν τις άφθες.

Όπως επισημαίνει η Μπλούμφιλντ, ένας παράγοντας-κλειδί για το πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα ρούχα, οι πετσέτες και οτιδήποτε άλλο μέσα στο σπίτι είναι το πόσα άτομα ζουν σε αυτό το σπίτι και το αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κάποιος από την οικογένεια είναι άρρωστος, τότε είναι πιο ευάλωτος στα μικρόβια των υπόλοιπων μελών της οικογένειας και επομένως το πλύσιμο πρέπει να είναι πιο συχνό.

Συγκεκριμένα για τις πιτζάμες, η ειδικός αναφέρει ότι το πλύσιμο μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Η θερμοκρασία που συνιστά είναι οι 40 ή 60 βαθμοί,  ώστε να απομακρύνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι μικροοργανισμοί.

Τέλος, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να «φορτώνουμε» υπερβολικά το πλυντήριο, καθώς το πλύσιμο δεν θα είναι αποτελεσματικό κι έτσι τα μικρόβια θα μεταφερθούν από το ένα ρούχο στο άλλο.

Πηγή: onmed.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.