Κατατίθεται στους θεσμούς για έλεγχο το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Κατατίθεται στους θεσμούς για έλεγχο το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Για έλεγχο στους θεσμούς θα καταθέσει η κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού ξεκινώντας ένα αγώνα δρόμου 48 ωρών προκειμένου να έχει κλείσει έως την Πέμπτη όλες τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων.

Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και εκπρόσωποι των θεσμών την Πέμπτη θα ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Στόχος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον έχοντας στις αποσκευές του ολοκληρωμένο τον κατάλογο των προαπαιτούμενων δράσεων. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει στο περιθώριο της συνόδου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς να υπάρχουν ανοικτά μέτωπα από την πρώτη και βέβαια να ανοίξει το θέμα του χρέους.

Άλλωστε αμέσως μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ η κυβέρνηση περιμένει στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Αυτό θα κριθεί από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων η οποία θα εξεταστεί διεξοδικά στο EuroWorking Group το οποίο θα προηγηθεί της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε αντίθετη περίπτωση η εκταμίευση της δόσης θα πάρει και νέα παράταση, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το κλίμα εν όψει της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης στην Αθήνα μετά τις 17 Οκτωβρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες μετά από καιρό η Ελλάδα θα είναι και πάλι το πρώτο θέμα που συζητηθεί, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν την κατάσταση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ατζέντα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αναφορικά με την Ελλάδα το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εξέταση της πορείας των προαπαιτούμενων και την πρόοδο στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως σημειώνεται η δήλωση του οργάνου στις 25 Μαΐου υποδεικνύει ότι επιπρόσθετη εκταμίευση υπόκειται σε ολοκλήρωση του σετ των προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένων αυτών για τις ιδιωτικοποιήσεις και το Υπερταμείο, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή εσόδων και την ενέργεια αλλά και την εκκαθάριση των οφειλών προς την αγορά.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Δεδομένο είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα από τη σύνοδο του G7, αλλά και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου, όπου εκεί συνήθως λαμβάνονται και οι πιο σημαντικές αποφάσεις.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.