«Καίει» τον ΓΑΠ η κατάθεση Ρουμελιώτη για τα μνημόνια

Αποκαλύψεις – Σοκ από  τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στην κατάθεσή του, στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος στη Βουλή.

Ο κ. Ρουμελιώτης έκανε λόγο για «τεράστια λάθη» πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

‘Πως αποκάλυψε, πριν από το Α’ μνημόνιο, έγιναν κρυφές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του Στρος Καν  (ΔΝΤ) και των «δυνατών» της Ευρώπης, Γάλλων και Γερμανών, σχετικά με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αρνήθηκαν γιατί δεν ήθελαν να χρεωθούν τέτοιες απώλειες οι τράπεζές τους. Να θυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή το ελληνικό χρέος ήταν σε μεγάλο βαθμό, στα χέρια των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και ένα «κούρεμα» θα τράνταζε την ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ.

Ο κ. Ρουμελιώτης, επισήμανε ότι οι Αμερικανοί ήταν  εξοργισμένοι με τους Γερμανούς, ενώ, υπήρχε και ένα τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ο οποίος έλεγε ότι ο ρόλος και η εμπλοκή των γερμανικών τραπεζών είναι μέρος του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε ένα τεράστιο λάθος από την πλευρά της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς, την παρέμβαση για το χρέος τη ζητούσε το Ταμείο, αλλά οι άλλες δύο πλευρές αρνήθηκαν.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, «Αυτό είχε τεραστίων διαστάσεων συνέπειες και λήφθηκαν πολύ σκληρά μέτρα. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το λάθος. Οι ευρωπαίοι δεν έχουν ευθύνη;».

Στη συνέχεια, άσκησε σκληρή κριτική, κατά του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ότι το 2010  ο προϋπολογισμός περιείχε παροχές αντί να έχει μέτρα λιτότητας.

Συγκεκριμένα, ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ κατέθεσε πως, «Η ελληνική κυβέρνηση συνέβαλε όσο μπορούσε για να αποκλειστεί η χώρα από τις αγορές (…) Η χώρα δυσφημίστηκε σε όλο τον κόσμο και αποκλείστηκε από τις αγορές».

Για τη «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ, Άφησε να εννοηθεί ότι εκείνη, μαζί με τον Ρώσο εκπρόσωπο του είχαν πει, να δηλώσει ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και του υπενθύμισαν τόσο τις δεσμεύσεις του περί εμπιστευτικότητας όσο και το γεγονός ότι έχει ασυλία ως πρώην μέλος του ΔΝΤ. Η Πρόεδρος της Βουλής,  Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε σχετικά πως, «Θα ζητήσουμε από το Ταμείο και εξηγήσεις και έγγραφα για τα όσα μας είπατε».

Στη συνέχεια, ο κύριος Ρουμελιώτης προειδοποίησε για τους κινδύνους από την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, το κράτος κινδυνεύει να χάσει πολλά λεφτά από τον νόμο που προβλέπει ότι το 2017 οι τράπεζες θα ιδιωτικοποιηθούν ξανά.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πρόβλεψή του πως, το κράτος κινδυνεύει από τα 24 δις να πάρει πίσω μόνο τα 16 και να χαθούν τα υπόλοιπα 8 δις.

kontranews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.