Κατασκοπεία και φοροδιαφυγή. Tα Panama Papers αποκαλύπτουν επιχειρηματίες-συνεργάτες της CIA στις λίστες της Mossack Fonseca

Όπως φαίνεται τις υπηρεσίες της Mossack Fonseca δεν απολάμβαναν μόνο αρχηγοί κρατών των πρώην ανατολικού μπλοκ ή χωρών του αραβικού κόσμου και ο…πατέρας της Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και άτομα τα οποία συνδέονται με τον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών όπως επιχειρηματίες, πρώην συνεργάτες της CIA.
Όπως αναφέρει το «Eθνος», στη λίστα των εμπλεκομένων της υπόθεσης που έχει πλέον πάρει την ονομασία «Panama Papers», φιγουράρουν ονόματα ατόμων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και φαίνεται να διατηρούν offshore εταιρείες.

«Επί παραδείγματι, δύο ονόματα, αυτά του Αμερικανού ιρανικής καταγωγής Φαρχάντ Αζίμα και του Σαουδάραβα Αντνάν Χασόγκι, οι οποίοι εμπλέκονταν στην υπόθεση Ιράν – Κόντρας, φιγουράρουν ψηλά στη λίστα των ανθρώπων που μέσω της δικηγορικής εταιρείας είχαν «σκοτεινές» επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η περίπτωση του Αζίμα είναι γνωστή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς τότε τα αεροπλάνα του επιχειρηματία ήταν αυτά που είχαν μεταφέρει φορτία γεμάτα με οπλισμό, τον οποίο είχαν αγοράσει οι Αρχές του Ιράν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Ρίγκαν στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση 7 Αμερικανών ομήρων που κρατούνταν τότε στον Λίβανο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση Ρίγκαν με τα χρήματα που πήρε από την πώληση των όπλων χρηματοδότησε τις οργανώσεις των Κόντρας στη Νικαράγουα για να διαλύσουν το κίνημα του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας.

Τονίζεται μάλιστα πως η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει «σεισμό» όταν είχε αποκαλυφθεί, καθώς η κυβέρνηση Ρίγκαν δρούσε χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Βέβαια ο Αζίμα, αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση Ιράν- Κόντρας αλλά αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα στοιχεία τον εμφανίζουν να έχει κάνει δωρεές προς υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο Μπιλ Κλίντον το 1995 και το 1996 και η Χίλαρι Κλίντον το 1999. Επιπλέον ο εν λόγω «επιχειρηματίας» έχει κάνει και δωρεές προς τους Ρεπουμπλικάνους.

Ένας ακόμη πελάτης της παναμαϊκής εταιρείας φέρεται πως ήταν ο επίσης και ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Αντνάν Χασόγκι, το όνομα του οποίου επίσης εμφανίζεται να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στο σκάνδαλο Ιράν- Κόντρας. «Και στις δύο περιπτώσεις η εταιρεία δεν φαίνεται να γνωρίζει την ταυτότητα των πελατών της και μόνο τα τελευταία χρόνια από το 2013 και εντεύθεν εμφανίζεται να την απασχολεί το ποιοι είναι και να προσπαθεί να το εξακριβώσει» ανάφερεται στο δημοσίευμα.

Όμως αυτά τα δύο ονόματα δεν είναι τα μόνα που φαίνεται σχετίζονται με υποθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και εμφανίζονται επίσης στο πελατολόγιο της εταιρείας. Μεταξύ των ονομάτων είναι ακόμη αυτό του σεΐχη Καμάλ Αντάμ, του πρώτου επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και «κύριου συντονιστή για όλη τη Μέση Ανατολή» της CIA από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι το 1979.

«Επίσης στα αρχεία της εταιρείας που έφτασαν στα χέρια των ανθρώπων της ICIJ και διεθνών μέσων ενημέρωσης, βρίσκονται τα ονόματα του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αεροπορίας της Κολομβίας, υποστράτηγου Ρικάρντο Ρουμπιάνογκρουτ, και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος του Πολ Καγκάμε της Ρουάντα, ταξίαρχου Εμάνουελ Νταχίρο. Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του ICIJ, στα κιτάπια της Mossack Fonseca βρίσκεται επίσης και ο Ισλανδός πράκτορας της CIA Λόφτουρ Γιοχάνεσον, που είχε αναλάβει τον εφοδιασμό με όπλα των αντικομμουνιστών ανταρτών στο Αφγανιστάν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980».

Πηγή: www.ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.