Καταδίκη νεαρού Φινλανδού για 50.700 επιθέσεις hacking

Ένοχος για 50.700 περιστατικά χακαρίσματος κρίθηκε από το δικαστήριο του Έσπο 17χρονος Φινλανδός.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, δικαστικά έγγραφα υποδεικνύουν ότι οι επιθέσεις του επηρέασαν, μεταξύ άλλων, το Harvard University και το MIT, και περιελάμβαναν το σπάσιμο λογαριασμών email, το μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε ιστοσελίδες, την κλοπή δεδομένων πιστωτικών καρτών κ.α.

Ωστόσο, ο 17χρονος δεν φυλακίστηκε, αλλά έλαβε ποινή δύο ετών με αναστολή. Ο υπολογιστής του κατασχέθηκε και διετάχθη να παραδώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 6.588 ευρώ που είχαν αποκτηθεί μέσω παράνομης δραστηριότητας.

Ο «Zeekil» ήταν 15 και 16 ετών όταν προέβη στις συγκεκριμένες ενέργειες, το 2012 και το 2013- και το νεαρό της ηλικίας ελήφθη υπόψιν όταν αποφασίστηκε η ποινή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Άλαν Γούντγουορντ, σύμβουλος της Europol σε θέματα κυβερνοεγκλήματος εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με την ποινή και το κατά πόσον θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά- ή το αντίθετο- για άλλους χάκερ.

Ο 17χρονος παραβίασε πάνω από 50.000 servers, εκμεταλλευόμενος τρωτά σημεία σε πρόγραμμα που έτρεχαν- το ColdFusio. Έτσι, μπόρεσε να εγκαταστήσει «backdoors» σε δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές, υποκλέπτοντας δεδομένα από αυτούς.

Μεταξύ των στόχων του περιλαμβάνονταν η ιστοσελίδα ZDNet και το εργαλείο chat Canternet, ενώ επίσης κατηγορήθηκε για βοήθεια στην υποκλοπή επτά gigabytes δεδομένων από και προς διευθύνσεις email με κατάληξη @mit.edu (MIT).

Μεταξύ των κατηγοριών σε βάρος του περιλαμβάνονται online αγορές μέσω κλεμμένων στοιχείων πιστωτικών καρτών, καθώς και η συμμετοχή σε κύκλωμα ξεπλύματος χρήματος μέσω Bitcoin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.