Μόνο λάσπες άφησε στο πέρασμα του το ποτάμι στα Σπήλαια

Μόνο λάσπες άφησε στο πέρασμα του το ποτάμι στα Σπήλαια

Σε απόγνωση αρκετοί φασολοκαλιεργητές στα Σπήλαια, αφού όταν πήγαν στο χωράφι τους, αντί για φασόλια είδαν μόνο λάσπες…
Τεράστιες οι καταστροφές σε παραποτάμιες καλλιέργειες, αλλά και στον εξοπλισμό τους, που παρασύρθηκαν όταν πλημύρισε από την έντονη βροχόπτωση το ποτάμι που ρέει κάτω από το χωριό, ο «Στραβοπόταμος».
Η ειρωνεία είναι ότι οι εκτάσεις με φασολοκαλλιέργειες και συνεπώς με τέτοιας έκτασης ζημιές, θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερες, αλλά στα Σπήλαια δυστυχώς (ή ευτυχώς), παρότι περνάει ο αγωγός του φράγματος του Βράχου μέσα από τα παραποτάμια χωράφια, για λόγους συμφερόντων τρίτων, λίγα στρέμματα αρδεύονται, και έτσι λίγα έχουν τέτοιες δυναμικές ποτιστικές καλλιέργειες. Ή μάλλον…, είχαν, …γιατι τώρα έμεινε μόνο λάσπη.
Όμως, και σε άλλης καλιέργειας χωράφια, στα σημεία που πέρασε το ποτάμι, οι συνέπειες ήταν εξίσου καταστροφικές.
Τώρα πια, οι αγρότες των Σπηλαίων, (όπως και σε άλλες περιοχές), φορτωμένοι με έξοδα και χρέη από την καλλιέργεια της χρονιάς, είναι σε απογνωση κι ελπίζουν μόνο στην καλή θέληση της πολιτείας, και την όποια αποζημίωση θα δωθεί…
Ευτυχώς η γέφυρα του δρόμου για το χωριό άντεξε, και παρότι ο ποταμός πέρασε από πάνω της, δεν έχει εμφανή σημεία φθορών.
Παρά τις όποιες ενέργειες αποκατάστασης γίνανε στο παρελθόν, όταν είχαμε παρόμοιες καταστροφές, πρέπει να δωθεί μια οριστική λύση, η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με το ευρύτερο έργο του φράγματος του Βράχου, ώστε να έχουμε ένα νέο σχεδιασμό του έργου, με σωστή συλλογή και εκτόνωση των υδάτων, και οργανωμένη επέκταση του σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές.

14344194_944104855718426_1446570344938264958_n

π.συλλογος Σπηλαιωτων Σπηλαια-Καστοριας


Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.