Εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού: Σπάνιο ντοκουμέντο του 1932

Εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού: Σπάνιο ντοκουμέντο του 1932

Μεθαὐριο, ανοίγει επίσημα τις πύλες της η μεγάλη εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού και γι’ αυτό παραθέτουμε μερικά ιστορικά στοιχεία.
Η αφετηρία διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στον 19ο αι., καθώς δεν αναφέρεται η ύπαρξή της σε οθωμανικά κατάστιχα παρελθόντων αιώνων. Η αρχική παραδοσιακή της μορφή περιλάμβανε αγοραπωλησίες ζώων, ειδών ταπητουργίας, καθώς οικιακών και αγροτικών εργαλείων και προϊόντων. Μεταπολεμικά μονάχα, τη θέση τους πήραν πάγκοι με ρούχα και υποδήματα, ταβέρνες και λούνα παρκ, ώστε το πανηγύρι να αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός της Δυτικής Μακεδονίας.
Αρχικά και για πολλές δεκαετίες, το πανηγύρι διοργανώνονταν στον ανοιχτό χώρο της συνοικίας Κασλά (εκ. του τουρκ. Kisla = στρατώνας), όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1930 μετατράπηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου και σήμερα σε πάρκο. Η περιοχή ονομαζόταν και Παλιό Νοσοκομείο, λόγω της ύπαρξης ενός παλιού οθωμανικού νοσοκομείου εντός του στρατοπέδου.
Μεταπολεμικά, η εμποροπανήγυρη μεταφέρθηκε στο ΒΔ τμήμα της πόλης, κοντά στο Κέντρο Υγείας και κατά μήκος των οδών Αλιάκμονος και Ορέστου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 διαμορφώθηκε ο σημερινός χώρος στην οδό Γιαγκοπούλου και πέριξ της ενορίας του Αγίου Νεκταρίου.
Παρακάτω παρατίθεται μια διακήρυξη για την εμποροπανήγυρη του προέδρου της κοινότητας Άργους από το 1932 [εφημ. Καστορία, φ. 493(18.09.1932)].

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
istorikakastorias.blogspot.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.