Στην Καστοριά το 32ο Πανελλαδικό Μαθηματικό Συνέδριο(30/10-01/11)

Στην Καστοριά θα πραγματοποιηθεί την 30η ,31η Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου του 2015, το 32ο μαθηματικό συνέδριο, με διοργανωτή την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – ΕΜΕ

Το θέμα του συνεδρίου θα είναι :

Η Δύναμη των Μαθηματικών κινητήριος μοχλός της επιστημονικής έρευνας και της εξελικτικής  πορείας του πολιτισμού μας.

Οι θεματικοί άξονες που θα αναπτυχθούν είναι :

 1. Η ταυτότητα των μαθηματικών και η πορεία της μαθηματικής επιστήμης.
 2. Σχέση των μαθηματικών με τις άλλες επιστήμες, (Ιατρική, Βιολογία, Οικονομία, Φυσική, Τεχνολογία, …).
 3. Τα μαθηματικά στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
 4. Ο μετασχηματισμός της μαθηματικής γνώσης σε σχολική –πανεπιστημιακή γνώση και η συμβολή των μαθηματικών της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Στην ατζέντα του συνεδρίου επίσης περιλαμβάνονται :

 • Η φιλοσοφία των μαθηματικών. (συνδεση μαθηματικών με τη γλώσσα, τη σκέψη και τον κόσμο)
 • Η ανάπτυξη των μαθηματικών στην πορεία του χρόνου και οι επιδράσεις που δέχτηκαν στην ανάπτυξή τους τα μαθηματικά από κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.
 • Η έρευνα στα μαθηματικά και οι εφαρμογές των μαθηματικών στις άλλες επιστήμες .
 • Τα Μαθηματικά στη Φύση και την Τέχνη ( λόγος – αναλογία -χρυσή τομή……) Το Ωραίο στα Μαθηματικά και την Τέχνη. Μουσική και Μαθηματικά . Η Τέχνη των Μαθηματικών και τα Μαθηματικά της Τέχνης ( Ευκλείδεια Γεωμετρία – Μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες – ο κόσμος των fractals ) .
 • Διδακτικές μεθοδολογίες, αναλυτικά προγράμματα, σχολικά και πανεπιστημιακά εγχειρίδια καθώς και η διεθνής εμπειρία στη διδακτική των μαθηματικών.
 • Στόχος του επιστημονικού συνεδρίου είναι:
 • η ανάδειξη της μαθηματικής επιστήμης (πορεία – ταυτότητα ) και της συμβολής της στην ανάπτυξη των άλλων επιστημών, στην ανανέωση της εκπαίδευσης και στον εκσυχρονισμό της κοινωνίας.
 • η ανάπτυξη της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών μεταξύ των μαθηματικών, των επιστημόνων και της κοινωνίας.
 • η ανάπτυξη και η συντήρηση της επιστημονικής ακεραιότητας και η βελτίωση των δυνατοτήτων των μελών της.
 • η ουσιαστική και συνεχής βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης και η πρόοδος της γενικής εκπαίδευσης.
 • η προσέγγιση του Έλληνα μαθηματικού, η ενημέρωσή του για κάθε πρόσφατη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας .

Στο συνέδριο, θα πάρουν μέρος εκατοντάδες σύνεδροι πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητές, μαθηματικοί και εκπαιδευτικοί από τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όλης της χώρας και της Κύπρου.
Στα πλαίσια του συνεδρίου της ΕΜΕ, θα πραγματοποιηθούν επιμέρους στρογγυλά τραπέζια με εξειδικευμένα θέματα και θα παρουσιαστούν νέες πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του 32ου συνεδρίου είναι ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Φελλούρης Αργύρης και της οργανωτικής επιτροπής ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αλεξανδρής Νικόλαος .

Την τοπική διοικούσα – οργανωτική επιτροπή της ΕΜΕ Καστοριάς αποτελούν οι καθηγητές, Ευαγγέλου Μπάμπης πρόεδρος, Παρλαπάνης Κων/νος αντιπρόεδρος, Ρουσούλη Μαρία γεν. Γραμματέας, Μεγγούδης Χρυσόστομος ειδικός γραμματέας, Μπαλατσούκας Παναγιώτης ταμίας και τα μέλη Αντωνιάδης Παύλος και Σιδηρόπουλος Αντώνιος.

Περισσότερες πληροφορίες : στο blogs.sch.gr/32synedrioeme
στο τηλ. 6943832542 (Ευαγγέλου Μπάμπης)
και στο email babisevaggelou@gmail.com

Το συνέδριο θα είναι ανοικτό στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.