Στην Καστοριά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ – Τι ζήτησαν οι παραγωγοί (βίντεο)

Στην Καστοριά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ – Τι ζήτησαν οι παραγωγοί (βίντεο)

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλου, των δημάρχων Καστοριάς, Ανέστη Αγγελή, και Άργους Ορεστικού, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, και φορέων του πρωτογενούς  τομέα.

Οι πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής, Θωμάς Μάνος, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, συζήτησαν τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή ενώ έμφαση δόθηκε στις αποζημιώσεις και τις κλιματικές ιδιαιτερότητες του Νομού. Ο κ. Μάνος εξέφρασε τα προβλήματα των φασολοπαραγωγών, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα επιβίωσης για τους καλλιεργητές η άμεση και δίκαια πληρωμή από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσουν την άνοιξη να καλλιεργήσουν.

Ο κ. Αδαμόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποζημιώσεις αλλά και στη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την Καστοριά.

Από την πλευρά του ο κ. Κεπαπτσόγλου επεσήμανε ότι υπήρχαν θέματα τα οποία ο κ. Κουρεμπές δεν γνώριζε και ήταν μια καλή ευκαιρία να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει στη φυτική παραγωγή του Νομού. Αναφορικά με τις καταστροφές στις καλλιέργειες φασολιών ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού έκανε λόγο για ποσοστά πάνω από 60%.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς τοποθετούμενος επάνω στα ζητήματα τα οποία τέθηκαν και από τους παραγωγικούς φορείς πρότεινε την παρακάτω δέσμη μέτρων προκειμένου να ενσωματωθούν στον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των γεωργο-κτηνοτρόφων:
Αμεσότητα στο χρόνο εκτίμησης των ζημιών αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής όπως και ελαχιστοποίηση του 1. χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων.
2. Λήψη μέτρων ή/και χρηματοδότηση εναλλακτικών μορφών αντιχαλαζικής προστασίας.
3. Προσαρμογή του κανονισμού με βάση τις τοπικές γεωγραφικές ενδείξεις και χαρακτηριστικά.
4. Την προσέγγιση των ζημιών ανά περιοχή, με τη χρήση κατάλληλα ορισμένου δείκτη από θεσμοθετημένη επιτροπή εμπειρογνωμόνων/τεχνοκρατών των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και αιρετών οργάνων.
Τέλος, ο Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις.

 

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις των κ.κ. Σ. Αδαμόπουλου, Θ. Κουρεμπέ, Αν. Αγγελή, Π. Κεπαπτσόγλου, Θ. Μάνου και Δ. Μόσχου.

elga-1 elga-2 elga-3 elga-4  elga-6 elga-7

Leave a Reply

Your email address will not be published.