Σάλος για τον καρχαρία του Καμμένου – Ερώτηση στη Βουλή και κατακραυγή από τη WWF

Ερώτηση στη Βουλή για τη φωτογραφία του Πάνου Καμμένου σε βάρκα με νεκρό καρχαρία που προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία, κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.
«Το είπε και το έκανε ο κ. Καμμένος, τελειώνει με τους «μεγαλοκαρχαρίες», μόνο που το  συγκεκριμένο είδος εξαβράγχιου καρχαρία (Hexanchus griseus) σύμφωνα με την WWF Ελλάς  προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και απαγορεύεται η αλιεία του”, τονίζει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και προσθέτει: “Πρόκειται για έναν από τους πιο κυνηγημένους καρχαρίες στην Ελλάδα χωρίς να έχει καταγραφεί παγκοσμίως ούτε μία απρόκλητη επίθεση σε άνθρωπο” αναφέρει ο κ. Αμυράς.
Με την ερώτηση ζητά να μάθει από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αν ισχύουν τα όσα παραθέτει στην ανακοίνωση της η WWF Ελλάς για τον συγκεκριμένο καρχαρία με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο υπουργός.
Διερωτάται ακόμη αν έχουν διερευνηθεί οι συνθήκες θανάτωσης του προστατευόμενου είδους και αν οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία που ανέβασε ο Καμμένος στο Twitter παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Επίσης  ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει αν η κυβέρνηση καταδικάζει την απερίσκεπτη εκμετάλλευση του ευαίσθητου αυτού θέματος από τον κ. Καμμένο.   Υπενθυμίζεται ότι το είδος αυτό του καρχαρία που ονομάζεται σαπουνάς και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αλιεύτηκε από φίλο του κ. Καμμένου στην περιοχή του Πόρου.
Το tweet που ανέβασε ο υπουργός μετά τη φωτο είναι αυτό:CYRHxCNWkAA4iaf

Η ανακοίνωση της WWF:

«Σχετικά με τον σκοτωμένο καρχαρία, διευκρινίζουμε ότι,

1.Πρόκειται για τον εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus), έναν από τους πιο κυνηγημένους στην Ελλάδα καρχαρίες, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους.

2.Η αλιεία του εξαβράγχιου απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το προεδρικό διάταγμα 67/1981.
Το WWF Ελλάς εδώ και χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από τους πιο κυνηγημένους κυνηγούς των θαλασσών μας: τους καρχαρίες.
Η εικόνα ενός υπουργού, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και αρμόδιος για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα και ειδικότερα για την αλιεία, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου είναι ντροπιαστική και δεν δείχνει καμία γενναιότητα. Άσχετα από το εάν η θανάτωση του καρχαρία προήλθε από ακούσια παγίδευσή του στα στατικά δίχτυα ή ήταν εσκεμμένη ενέργεια, η φωτογραφία δείχνει μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής.
Το WWF Ελλάς καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου».

Leave a Reply

Your email address will not be published.