Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου (φωτογραφίες)

Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 11 Μαΐου στην Καστοριά η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου, με τίτλο “Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΑΛ-ΠΑ Books (11ης Νοεμβρίου 49, Καστοριά, τηλ. 24670 22348) και τις Εκδόσεις Ψυχογιός στο Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο στην Καστοριά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει. Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες. Δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του. Έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος. Συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία. Ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές. Η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν. Τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα. Οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων. Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

Διαβάστε ΕΔΩ την εξαιρετική συνέντευξη του συγγραφέα στο The Whole Cow

DSC_0099 DSC_0100 DSC_0101 DSC_0105 DSC_0106 DSC_0107 DSC_0108 DSC_0110  DSC_0117 DSC_0118 DSC_0119 DSC_0120

Leave a Reply

Your email address will not be published.