Μικρότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους λάτρεις του καφέ

Μικρότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους λάτρεις του καφέ

Η μετριοπαθής κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες χρόνιες και μη παθήσεις, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation. Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας Φρανκ Χου, ανέλυσαν στοιχεία, που συνολικά αφορούσαν περίπου 40.500 άνδρες και 168.000 γυναίκες. Σε διάστημα 30 ετών, 19.500 γυναίκες και 12.400 άνδρες απεβίωσαν από διάφορες αιτίες.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, διαβήτη τύπου ΙΙ, νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον και αυτοκτονία. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ δεν σχετιζόταν με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
«Η μελέτη παρέχει πρόσθετα στοιχεία ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ μπορεί να επιφέρει οφέλη για την υγεία, όσον αφορά τη μείωση των πρόωρων θανάτων από αρκετές παθήσεις. Γι’ αυτό, θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα μιας υγιούς και ισοροπημένης διατροφής», σχολιάζει ο Δρ Χου.
Η προστατευτική δράση του καφέ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται ίσως σε βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τους βιολογικούς μηχανισμούς που παράγουν τα οφέλη για την υγεία. Πάντως, οφέλη προέκυπταν τόσο από την κατανάλωση καφέ με και χωρίς καφεΐνη.
Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ, τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ, συνήθειες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Συνεπώς τα οφέλη του καφέ είναι πιο ορατά στην περίπτωση των μη καπνιστών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή(health.in.gr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.