Ο φετινός Ιούλιος, θερμότερος μήνας στην Ιστορία της Γης

Ο φετινός Ιούλιος, θερμότερος μήνας στην Ιστορία της Γης

Ο Ιούλιος ήταν ο πιo ζεστός μήνας που καταγράφηκε ποτέ παγκόσμια ενώ το 2015 μέχρι τώρα είναι η θερμότερη χρονιά, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (NOAA).

Και όλα αυτά  περίπου τρεις μήνες προτού οι ηγέτες χωρών του κόσμου συναντηθούν στο Παρίσι για να προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία για το κλίμα…

Στην μηνιαία έκθεση της για το κλίμα παγκόσμια, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 19 Αυγούστου, η Υπηρεσία είπε ότι πολλές χώρες καθώς και ωκεανοί παγκόσμια βίωσαν καύσωνες, ενώ η θερμοκρασία όλων των ωκεανών «χτύπησε» ψηλά νούμερα τον περασμένο μήνα.

Αυτός ο Αλωνάρης ήταν ο μήνας με τις πιο ψηλές θερμοκρασίες από το 1880, που ξεκινούν οι καταγραφές, με 16,61 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την υπηρεσία. Οι πρώτοι επτά μήνες του χρόνου αποτέλεσαν την πιο θερμή περίοδο που έχει καταγραφεί παγκόσμια, με 0,85 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, του 2010, με 0,09 βαθμούς Κελσίου, είπε.

Τα στοιχεία της NOAA υποδεικνύουν πως ο Ιούλιος όχι απλά ήταν ο θερμότερος μήνας από τότε που χρονολογείται η επίσημη καταγραφή της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά ενδεχομένως τα τελευταία 4.000 χρόνια- ήτοι από την Εποχή του Χαλκού κι έπειτα. Η πρόβλεψη δε πως το 2015 θα είναι εν γένει η πιο ζεστή χρονιά μέχρι σήμερα βασίζεται τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες ως τώρα αλλά και στο φαινόμενο El Niño.

Ένας από τους στόχους των συνομιλιών για το κλίμα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι να σταματήσει η παγκόσμια θερμοκρασία να ανεβαίνει περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τα οποία λένε οι επιστήμονες ότι είναι το φράγμα πάνω από το οποίο ο κόσμος θα υποφέρει από συνεχώς αυξανόμενες πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με την ΝΟΑΑ, η αλματώδης αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη καύση ορυκτών καυσίμων από τους ανθρώπους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.