Μελάνι και κρυπτικά σύμβολα: Η παράδοση των γιαπωνέζικων τατουάζ

Ο Χοριγιόσι ο τρίτος φέρει έναν ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο: του μάστερ των ιρεζούμι, δηλαδή της παράδοσης των γιαπωνέζικων τατουάζ. Αν και στη Δύση και βέβαια στη χώρα μας, τα τατουάζ θεωρούνται από μόδα έως και τέχνη, στην Ιαπωνία φέρουν μια μακρά και σκοτεινή παράδοση.

tatoo 2

Τα ιρεζούμι είναι αυτά τα τατουάζ που εμείς αποκαλούμε “πλάτη” ή “μανίκι” δηλαδή τατουάζ που καλύπτουν όλο τον κορμό ή τα χέρια ή τα πόδια του ατόμου που τα έχει.

Λόγω της ιστορίας που έχουν στη γιαπωνέζικη κουλτούρα, μέχρι σήμερα θεωρούνται κάτι “μεμπτό” και απορριπτέο. Ο δήμαρχος της Οσάκα, Toru Hashimoto, από το 2012 προσπαθεί να τα καταργήσει ως παράνομα!

tattoo 3

Τα ιρεζούμι κρατούν ως παράδοση από την εποχή Έντο στην Ιαπωνία (1603 – 1868). Είναι μεγάλα τατουάζ, τα οποία σταματούν στους καρπούς και το λαιμό, προκειμένου όσοι τα έχουν να μπορούν να τα κρύβουν κάτω από τα ρούχα τους. Την εποχή εκείνη χρησιμοποιούνταν για να στιγματίσουν όσους έκαναν φυλακή. Στη συνέχεια πέρασαν στις γυναίκες των “κόκκινων φαναριών”. Ενώ μέχρι και σήμερα θεωρούνται “σημάδια” των μελών της Γιακούζα (της γιαπωνέζικης μαφίας). Έτσι δεν είναι και πολύ δημοφιλή σε όλους.

tattoo 4

Όμως τα τατουάζ αυτά δεν είναι απλά στολίδια (όπως για μας) αλλά το μελάνι αποτυπώνει πάνω στα σώματα μια μακρά παράδοση κρυπτικών συμβόλων: δράκοι, ιππότες, σαμουράι, γυναικείες μορφές ετέρων…

Όλα τα θέματα των παραδοσιακών ιρεζούμι αντλούν από την ιστορία και τη φιλοσοφική παράδοση της Ιαπωνίας και οι μορφές εμφανίζονται στο γιαπωνέζικο θέατρο Καμπούκι αλλά και στο δεύτερο αρχαιότερο γιαπωνέζικο βιβλίο, το Χρονικά Της Ιαπωνίας, που ανάγεται στο 720 μ.Χ.

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν πραγματικά την τέχνη του ιρεζούμι, εξ ου και αποκαλούνται και μάστερς. Ο Χοριγιόσι ΙΙΙ πήρε την τέχνη από τους δασκάλους του Χοριγιόσι Ι και ΙΙ, από όπου πήρε και τον τίτλο του.

Ο ίδιος έκανε το πρώτο του τατουάζ σε ηλικία 12 ετών. Ενώ αναζητεί και έναν άξιο διάδοχο να του παραδώσει την κληρονομιά του. “Τα τατουάζ είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε την αληθινή γιαπωνέζικη κουλτούρα – μια πολύ πλούσια και ιστορική κουλτούρα, που πολλοί ξεχνούν” λέει ο ίδιος.

news.gr με πληροφορίες από το BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published.