Γυμνό του Μοντιλιάνι πωλείται στην τιμή ρεκόρ των 170 εκ. δολαρίων!

Γυμνό του Μοντιλιάνι πωλείται στην τιμή ρεκόρ των 170 εκ. δολαρίων!

Ο πίνακας Nu Couché (Γυμνό σε Ανάκλιση) είχε εκτιμηθεί γύρω στα 100 εκ. δολάρια και αποτελούσε το ακριβότερο αναμεσα σε 2.000 έργα τέχνης που προσφέρονταν από τρεις σημαντικούς οίκους δημοπρασιών στην εξαμηνιαία πώληση Ιμπρεσσιονιστών, σύγχρονης, μεταπολεμικής και μοντέρνας τέχνης.

Το Γυμνό σε Ανάκλιση είχε φιλοτεχνηθεί το 1917-18 και πωλήθηκε έπειτα από έναν φρενήρη πόλεμο προσφορών και μάλιστα την πρώτη φορά που δημοπραττείται. Απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα με σκούρα μαλλιά και κόκκινα χείλη, ξαπλωμένη με τα χέρια πάνω από το κεφάλι πάνω σε έναν κόκκινο καναπέ με ένα μπλε μαξιλάρι και είχε προκαλέσει σκάνδαλο όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι. Πλήθος είχε συγκεντρωθεί έξω από την βιτρίνα και η αστυνομία εξοργισμένη είχε διατάξει να κλείσει η έκθεση άμεσα. Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε το βασικό κομμάτι της ειδικής δημοπρασίας

Η Μούσα του Καλλιτέχνη του οίκου Christie’s με πίνακες και γλυπτά που δημιουργήθηκαν από το 1860 έως και το 2000. Τα γυμνά του Μοντιλιάνι θεωρούνται οι απόλυτοι πίνακες τρόπαια του 20ου αιώνα.   Ο Christie’s είχε δεσμευθεί να καταβάλλει στον πωλητή μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή ανεξαρτήτως του τι θα διαμειβόταν στην δημοπρασία.   Άλλο ένα έργο, του pop art καλλιτέχνη Roy Lichtenstein με τίτλο Nurse υπερέβη τις προσδοκίες και πωλήθηκε πάνω από 95 εκ δολάρια.

Η προηγούμενη τιμή ρεκόρ για έργο του Μοντιλιάνι ήταν 70,7 εκ. δολάρια σε πώληση του οίκου Sotheby’s και επρόκειτο για μια πέτρινη κεφαλή γυναίκας. Η υψηλότερη τιμή για πίνακα του Μοντιλιάνι ήταν 68,9 εκ. δολάρια το 2010, πάλι στον οίκο Sotheby’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.