Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο Ελ Σαλβαδόρ – Κίνδυνος τσουνάμι – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νικαράγουα

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο Ελ Σαλβαδόρ – Κίνδυνος τσουνάμι – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νικαράγουα

Ένας ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής σήμερα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών και εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 154 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Πουέρτο Τριούμφο, στο Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με το USGS.

Σύμφωνα με τις κυβερνήσεις του Ελ Σαλβαδόρ και της Νικαράγουας, η δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες. Επίσης, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Κόστα Ρίκα.

Ο πρόεδρος Ορτέγα κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα εξαιτίας του σεισμού 7,2 βαθμών που έγινε αισθητός, αλλά και λόγω του κυκλώνα Ότο ο οποίος πλήττει από νωρίτερα την Πέμπτη περιοχές του κεντροαμερικανικού κράτους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι υπάρχει απειλή οι παράκτιες περιοχές της χώρας να πληγούν από τσουνάμι, ενώ οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας ανέφεραν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής λάβει αναφορές για σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό.

Κίνδυνος για τσουνάμι

Σεισμικά κύματα ύψους έως κι ενός μέτρου είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές της Νικαράγουας και του Ελ Σαλβαδόρ οι οποίες βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό μετά τον σεισμό 7 βαθμών που σημειώθηκε στα ανοικτά των δύο κρατών, τονίζει σε έκτακτο δελτίο του το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC).

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ελ Σαλβαδόρ κάλεσαν τους κατοίκους των παραθαλάσσιων κοινοτήτων να απομακρυνθούν από τις περιοχές αυτές λόγω του κινδύνου τσουνάμι.

Πηγή: http://www.topontiki.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.