Ισπανία: Απέτυχαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης – Εκλογές τον Ιούνιο

Ισπανία: Απέτυχαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης – Εκλογές τον Ιούνιο

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ο 6ος  ανακοίνωσε ότι κανένα από τα κόμματα της χώρας δεν βρήκε την κατάλληλη υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, δημιουργώντας το σκηνικό για εκλογές τον Ιούνιο, λίγους μήνες μετά τις εκλογές που έβαλαν τέλος στο δικομματικό σύστημα της χώρας.

Ο βασιλιάς της χώρας, έκανε την ανακοίνωση μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Η απόφασή του σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να συγκυβερνήσει αποκτώντας την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου με αποτέλεσμα η χώρα να πάει σε εκλογές στις 26 Ιουνίου.

Η Ισπανία έχει παραλύσει πολιτικά από τις προηγούμενες εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου όπου τα κόμματα των  Podemos και των Ciudadanos αναδείχθηκαν ως τρίτο και τέταρτο κόμμα αντίστοιχα, σπάζοντας την κυριαρχία του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών.

Οι Ισπανοί στις εκλογές του Δεκεμβρίου εξέφρασαν την οργή τους για την κατάσταση της χώρας, την ανεργία, τις ατελείωτες υποθέσεις διαφθοράς που επηρέασαν και τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα της χώρας, επιπλέον εξέφρασαν την αντίδρασή τους στα προγράμματα λιτότητας και τις περικοπές που χτύπησαν βάναυσα το σύστημα υγείας και την εκπαίδευση.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι επαναληπτικές εκλογές -οι πρώτες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα το 1978- δεν θα έχουν αποτέλεσμα τον σχηματισμό κυβέρνησης και μπορεί να χρειαστούν νέες εκλογές στο τέλος του έτους.

Η Ισπανία, δεν είχε ποτέ κυβέρνηση συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο. Οι σοσιαλιστές απέρριψαν πρόταση του Ραχόι προέδρου του Λαϊκού Κόμματος για κυβέρνηση μεγάλης συνεργασίας.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου αλλά δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου οι σοσιαλιστές κατέκτησαν τη δεύτερη θέση, ακολούθησαν οι Podemos και οι Ciudadanos και μια σειρά μικρότερων κομμάτων κέρδισαν έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έγιναν διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά δεν απέδωσαν μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και στις εκλογές του Ιουνίου θα υπάρξει μία επανάληψη των αποτελεσμάτων των εκλογών του Δεκεμβρίου.

Πηγή: New York Times

Leave a Reply

Your email address will not be published.