Ιράκ: Άρχισε το δημοψήφισμα στο αυτόνομο κουρδικό τμήμα

Ιράκ: Άρχισε το δημοψήφισμα στο αυτόνομο κουρδικό τμήμα

Άρχισε από το πρωί της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2017 η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς, για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην περιφερειακή ασφάλεια τόσο της περιοχής, όσο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.

Το δημοψήφισμα αναμένεται να είναι συντριπτικά υπέρ του ΝΑΙ για την ανεξαρτησία, αλλά δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Έντονες οι τουρκικές αντιδράσεις

Ο υπουργός Τελωνείων της Τουρκίας Μπουλέντ Τουφενκσί υποστηρίζει ότι δεν έχει κλείσει το συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ στα βόρεια του Ιράκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, παρότι έχουν επιβληθεί αυστηροί έλεγχοι στην κυκλοφορία.

Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα δίκτυα μετέδωσαν ότι η Τουρκία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στη χώρα μέσω της συνοριακής πύλης εισόδου στα νοτιοανατολικά.

Το πρωί, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.