Ιορδανία: Φονικό «συμβάν» στην ισραηλινή πρεσβεία

Ιορδανία: Φονικό «συμβάν» στην ισραηλινή πρεσβεία

Και δεύτερος Ιορδανός υπέκυψε στα τραύματά του από περιστατικό πυροβολισμού χθες στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ισραήλ, στο Αμάν. Ισραηλινός φρουρός ασφάλειας πυροβόλησε θανάσιμα Ιορδανό που του «επιτέθηκε με κατσαβίδι», ανακοίνωσε το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
Από την πλευρά τους οι αρχές της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι «δύο Iορδανοί πολίτες εισήλθαν στο κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας για «ξυλουργικές εργασίες».

Το επεισόδιο εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας, καθώς το Αμάν ήθελε ν’ ανακρίνει το Ισραηλινό φρουρό που έχει τραυματιστεί ελαφρά. Ωστόσο, το Τελ-Αβίβ υποστηρίζει ότι ο φρουρός απολαμβάνει καθεστώτος διπλωματικής ασυλίας, όπως προκύπτει από την εφαρμογή της Συμφωνίας της Βιέννης.

Κλίμα έντασης επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την εγκατάσταση από το Ισραήλ μεταλλικών ανιχνευτών στα σημεία εισόδου του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ.

Τοποτηρητής της Πλατείας των Τζαμιών είναι η Ιορδανία.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν το περιστατικό συνδέεται με την ένταση των τελευταίων ημερών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την δυτική ‘Οχθη, όπου  έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών και τρεις Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν την Παρασκευή στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ραμάλα.

Η εγκατάσταση από τις ισραηλινές αρχές συσκευών ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών , του τρίτου ιερού τόπου του ισλάμ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προκάλεσε φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Η εξέλιξη αυτή, ακολούθησε τον θάνατο δύο Ισραηλινών αστυνομικών, από τα πυρά τριών Αράβων-Ισραηλινών ενόπλων κοντά στο τέμενος την Παρασκευή.

 

Την Παρασκευή, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν και σε άλλες πόλεις της Ιορδανίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ισλαμικού κινήματος και κομμάτων της αριστεράς, για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα ασφαλείας.

Το Ισραήλ και η Ιορδανία συνδέονται με συνθήκη ειρήνης η οποία υπεγράφη το 1994.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.