Independent: Η Ευρώπη πέταξε στην Ελλάδα την “καυτή πατάτα” του προσφυγικού

Η γνώμη των «ανώνυμων» αξιωματούχων είναι πάντα κάτι στο οποίο αξίζει κάποιος να δίνει προσοχή και κάποια σχετικά παραδείγματα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στην συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, γράφει ο Independent. Οι πολιτικοί έχουν εξυμνήσει τη συμφωνία. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποσχέθηκε ότι η συμφωνία θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης είναι πίσω μας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Άνγκελα Μέρκελ -αρχιτέκτονας της συμφωνίας- έχουν δώσει την έγκρισή τους.

Η εφημερίδα αναρωτιέται γιατί είναι όλοι τόσο πεπεισμένοι για τη συμφωνία; Αρχικά η Ελλάδα θα μπορέσει να σφραγίσει τα σύνορά της. Δεύτερο, ότι θα είναι ικανή να διαχειριστεί ανθρώπινα τα κέντρα κράτησης. Τρίτο, ότι θα απελάσει όλους τους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στη χώρα και τέταρτο ότι η Τουρκία θα στηρίξει τους Σύρους που φθάνουν από την Ελλάδα σε τουρκικά λιμάνια όπως αυτό του Δικιλί.

Αλλά όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, χρειάζεται θράσος για να υποστηρίξει κάποιος ότι όλα αυτά τα θέματα θα διευθετηθούν. Υποστηριχτές αναφέρουν ότι 200 απελάσεις έγιναν χθες ειρηνικά, αλλά υπάρχουν ακόμη 8.000 άνθρωποι που αναμένεται να επιστρέψουν στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά. Οι σκεπτικιστές σημειώνουν ότι οι χθεσινές απελάσεις αφορούσαν κυρίως Πακιστανούς, θα μπορούσαν να είχαν απελαθεί και πριν από τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όταν οι αρχές θα ξεκινήσουν να απελαύνουν Σύρους που έφθασαν στην Ελλάδα μετά από την ημερομηνία ορόσημο της 20ης Μαρτίου. «Θα πέσω στην θάλασσα και εγώ και η οικογένειά μου» είπε ένας Σύρος εάν με βάλουν στο πλοίο να με μεταφέρουν στην Τουρκία.

Με στόχο να πείσουν τους εαυτούς τους ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ικανές να διαχειριστούν το βάρος της Ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης, Τουσκ, Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν την άποψη «θα το δούμε». Αλλά οποιοσδήποτε παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ελλάδα και την Τουρκία έχουν σαφή εικόνα για το πόσο κακή είναι μία τέτοια συμφωνία.

Η Ευρώπη απαντάει θετικά στο ερώτημα για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαχείριση του προσφυγικού. Αλλά αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες για την εφαρμογή της συνθήκης Ελλάδας και Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά ότι έχουμε μία εβδομάδα για να χτίσουμε ένα ελληνικό κράτος.

Τα κέντρα κράτησης στα ελληνικά νησιά παραμένουν υπερπλήρη και οι υποδοχή των μεταφραστών και υπαλλήλων από την Ευρώπη δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις. «Είμαστε πολύ μακριά από το να έχουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε, πόσο μάλλον για ειδικευμένο προσωπικό» ανέφερε ακόμη μία πηγή. Με λίγα λόγια η Ευρώπη «πέταξε» το πρόβλημα στο πιο αδύναμο μέλος της και απέτυχε να εκπληρώσει τους δικούς της όρους της συμφωνίας.

Η Τουρκία, που κατηγορείται από τη Διεθνή Αμνηστία, ότι πυροβολεί πολίτες στα σύνορά της με τη Συρία και καταστρατηγεί τους διεθνείς νόμους απελαύνοντας Σύρους πίσω στη χώρα τους. Η επιστροφή των Σύρων στην Τουρκία, δεν θα λύσει το πρόβλημα, απλά θα ανοίξει νέο δρόμο και πιο επικίνδυνο για το πέρασμα στην Ευρώπη, μέσω Λιβύης.

Η Ευρώπη έχει κίνητρο να διαγράψει τις αλήθειες που δεν την βολεύουν. Έχουμε καθήκον να ακούσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται στο σημείο του προβλήματος, είτε με το όνομά τους είτε όχι, που δίνουν την άλλη πλευρά της ιστορίας, καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.

 

Πηγή: Independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.