Καστορίας Σεραφείμ : “Υφιστάμεθα την τρίτη άλωση” (ΦΩΤΟ)

Πανηγυρικά εορτάστηκε ο Άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως ο ιατρός και θαυματουργός στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Ο Άγιος Λουκάς τιμάται ιδιαίτερα στην ακριτική περιοχή αφού υπάρχουν δύο αφιερωμένα παρεκκλήσια στον άγιο όνομά του.
Συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος εχθές Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015, τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, τη συμμετοχή Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας και πλήθους πιστών αλλά και την παρουσία ιερών λειψάνων και λειτουργικών αντικειμένων του Αγίου Λουκά, τα οποία φυλάσσονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος.
Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του μίλησε για τη ζωντανή παρουσία των Αγίων στην Εκκλησία μας και τα θαύματα τα οποία επιτελούνται με τις πρεσβείες των Αγίων.

Σήμερα, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από αρκετούς Κληρικούς της Μητροπόλεως, αλλά και τη συμμετοχή πολλών πιστών και παιδιών των σχολείων της περιοχής.
Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ανέλυσε έναν λόγο του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο «Συ δε, ω άνθρωπε του Θεού, ταύτα φεύγε· δίωκε δε δικαιοσύνην, ευσέβειαν, πίστιν, αγάπην, υπομονήν, πραότητα». Αυτά τα οποία αναφέρει ο Απόστολος Παύλος για το μαθητή του Τιμόθεο, βρίσκουν πλήρη εφαρμογή στη μορφή του Αγίου Λουκά του ιατρού. Αλλά και η εποχή στην οποία ζούμε, η εποχή η δική μας, μοιάζει με την εποχή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως.
Και συνέχισε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας, πως αν ζούσε σήμερα ο Άγιος Λουκάς θα μας έλεγε με το στόμα του πατρός Γεωργίου Μεταλληνού, ότι υφιστάμεθα την τρίτη άλωση. Η πρώτη από τους Σταυροφόρους (1204 μ.Χ.), η δεύτερη από τους Οθωμανούς (1453 μ.Χ.) και την τρίτη ζούμε σήμερα.
Στις δύο πρώτες ηττηθήκαμε, ενώ την τρίτη άλωση την επιδιώξαμε μόνοι μας. Υποδουλωθήκαμε στον οικονομικό παράγοντα και περιμένουμε τη λύση από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία και με την πίστη μας.
Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας πως αν θέλουμε πραγματικά να μεγαλουργήσουμε και αν δεν θέλουμε να εξαφανιστούμε, δεν έχουμε παρά να επιστρέψουμε με μετάνοια στην Εκκλησία μας και στην παράδοσή μας. Αυτά τα δύο θα μας βοηθήσουν να βρούμε τον χαμένο μας εαυτό.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε Πνευματικό τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος π. Βασίλειο Μπογιατζή και του ευχήθηκε να ομοιάσει τον Άγιο Λουκά, του οποίου τη μνήμη τιμάμε σήμερα.

imkastorias.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.