Ημερήσια πεζοπορική εκδρομή από τη Nomad Soul στις 2 Ιουνίου!

Ημερήσια πεζοπορική εκδρομή από τη Nomad Soul στις 2 Ιουνίου!

Την Κυριακή 2 Ιουνίου η Nomad Soul πεζοπορεί στο Νοσοκομείο του Δ.Σ.Ε μέσω Βλαχόστρατας.

Μια οργανωμένη μονοήμερη εκδρομή από την Nomad Soul που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας. Απόδραση στον μαγευτικό Γράμμο, με την μεγάλη ιστορία και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Με το τέλος της πεζοπορίας ακολουθεί μπάνιο για τους τολμηρούς και υπαίθριο γεύμα δίπλα στο ποτάμι.

Η Βλαχόστρατα του Γράμμου ήταν, όπως και οι άλλοι ομώνυμοι κτηνοτροφικοί δρόμοι της παλιάς εποχής, ένας δρόμος των καραβανιών που εξυπηρετούσαν την άφιξη, την τροφοδοσία, τις συναλλαγές και τελικά την αναχώρηση των μεγάλων κοπαδιών των Βλάχων και των Σαρακατσάνων ημινομάδων.

Μία εύκολη πεζοπορική διαδρομή που μας ταξιδεύει γλυκά πίσω στο χρόνο και μας αποκαλύπτει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της ελληνικής υπαίθρου και της ιστορίας.

Σημείο συνάντησης: Νέο πάρκο Άργους Ορεστικού
Ώρα συνάντησης: 8:00

Ξεκινώντας από το χωριό Γράμμουστα και ακολουθώντας σηματοδοτημέμο μονοπάτι δίπλα στην όχθη του ποταμού Αλιάκμονα συναντάμε την βλαχόστρατα μετά από περίπου μισή ώρα πεζοπορίας.

Μέσα από μεικτό δάσος Ελάτης, μαύρης Πέυκης και Οξιάς, το μονοπάτι της βλαχόστρατας εκτείνεται καλά διατηρημένο στο πέρασμα των χρόνων.

Στα 1.400 μ. υψόμετρο, όπου είναι και το υψηλότερο σημείο της διαδρομής, βρίσκουμε το εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα και αρχίζουμε την κατάβαση προς την σπηλιά του Νοσκομείου του Δ.Σ.Ε.

Σε περίπου μισή ώρα προσεγγίζουμε το πλάτωμα που ήταν ένα τμήμα του Νοσοκομείου και η μεγάλη σπηλιά στην περιοχή Καταφύκι.

Αφήνοντας πίσω την σπηλιά, ανεβαίνουμε το μονοπάτι για να συναντήσουμε νότια δασικό χωματόδρομο. Αυτός θα μας οδηγήσει σε περίπου μισή ώρα στον χώρο που ήταν αναπτυγμένο το Νοσοκομείο του Δ.Σ.Ε, το οποίο τώρα αναστυλώνεται. Στο σημείο αυτό θα κάνουμε μια ξενάγηση στον χώρο και θα πάμε να δούμε έναν καταρράκτη σε κοντινή απόσταση.

Συνεχίζοντας τον δρόμο, φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής μας, στο ερειπωμένο χωριό Λιανοτόπι ,που είναι και το τέλος της διαδρομής.

Δίπλα στο ποτάμι θα είναι και το μέρος που θα καθίσουμε να φάμε και να ξεκουραστούμε, πριν μας παραλάβει το van της Nomad Soul για την επιστροφή μας.

Λίγα λόγια για το Νοσοκομείο:

Στη διάρκεια του 2ου ΠΠ, η Βλαχόστρατα ήταν ακόμα ο μοναδικός δρόμος για την προσπέλαση της κοιλάδας της Γράμμουστας. Το πέρασμα Πόρτες εξασφάλιζε την φυσική οχύρωση της διάβασης, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τα μικρά λιβάδια στη ζώνη της ανατολικής πύλης του φαραγγιού. Στην μικρή αυτή λουρίδα, ακριβώς μπροστά στο φαράγγι, κάτω από την στέγη των θεόρατων βράχων, στήθηκε και λειτούργησε το Νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην περίοδο του εμφυλίου.
Τα ερείπια του Νοσοκομείο του Δ.Σ.Ε είναι ένα από τα εμφανέστερα κτιστά μνημεία που άφησε πίσω του ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, ο οποίος στη φάση της ανάπτυξής του, οργάνωσε τις μονάδες στήριξης και επιμελητείας του στο Γράμμο.

Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1947 στο Λιανοτόπι, κοντά στο παλιό χωριό. Στο τέλος του 1947 το νοσοκομείο μεταφέρθηκε στον Αμάραντο για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης της Κόνιτσας. Το 1948 επέστρεψε στο Λιανοτόπι και μεταφέρθηκε ψηλότερα, κάτω από τη Σκάλα, καθώς χρειάστηκε περισσότερος και ασφαλέστερος τόπος για τις ανάγκες ανάπτυξης 1.500 κρεβατιών, ενόψει της μεγάλης μάχης του Γράμμου (Ιούνιος-Αύγουστος 1948). Στις σπηλιές μεταφέρθηκε ένα μικρό τμήμα του, για μόλις δυο μέρες, την παραμονή του ελιγμού του ΔΣΕ από το Γράμμο προς το Βιτσι (21 Αυγούστου 1948). Την Άνοιξη του 1949, το νοσοκομείο λειτούργησε και πάλι στον ίδιο χώρο ανατολικά της Σκάλας, ενώ στη διάρκεια των τελικών μαχών είχε ήδη μεταφερθεί στους Χιονιάδες.

Απόσταση: 7,5 χλμ
Υψομετρική διαφορά: 270(-265)
Χρόνος: 4 ώρες με στάσεις
Βαθμός δυσκολίας: 1+ (στην κλίμακα του 5)

Παροχές

 • Προσωρινό Καταφύγιο αποστολής
 • Πεζοπορικά Μπατόν
 • Αδιάβροχο
 • Ατομική καρέκλα
 • Ατομικό σετ φαγητού
 • Ομαδικό τραπέζι
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Ψυγείο με πάγο
 • snack
 • Παροχή USB και 220V

Κόστος

Tιμή: 70€/ άτομο με φαγητό

Παιδιά έως 16 χρονών: 50€/ άτομο με φαγητό

*Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 8 άτομα

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:

 • Έμπειροι Συνοδοί Βουνού με Διεθνή Πιστοποίηση BLS Πρώτων Βοηθειών
 • Όλοι οι νόμιμοι φόροι
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Μετακινήσεις εντός νομού Καστοριάς (mini van 4×4 της Nomad Soul θα φροντίσει για την μεταφορά σας από το σημείο συνάντησης έως την αφετηρία της πεζοπορίας και επιστροφή).
 • Γεύμα

Leave a Reply

Your email address will not be published.