21 Ιανουαρίου: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Στις 21 Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς.

Τα αίτια της γιορτής άγνωστα, αλλά σίγουρα δεν είναι κακό να τιμήσουμε την ημέρα. Ας γίνουμε λοιπόν λίγο πιο τρυφεροί σήμερα και ας δείξουμε την αγάπη μας προς τους φίλους μας, τους συγγενείς μας και φυσικά τη σχέση μας. Όχι, δεν πρέπει να αγκαλιαζόμαστε μόνο σήμερα, αλλά γιατί να μην τιμήσουμε και με το παραπάνω τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς;

Πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς κρύβεται ο πάστορας Kevin Zaborney, ο οποίος κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ενώ παρατήρησε ότι δεν υπήρχε κάποιος άλλος επίσημος εορτασμός, αποφάσισε να δώσει έναν επιπλέον λόγο να στραφούμε στους διπλανούς μας και να τους δώσουμε μία μεγάλη, ευεργετική αγκαλιά.

Είχε παρατηρήσει άλλωστε ότι η αμερικανική κοινωνία έχει πολλές συστολές όσον αφορά στην έκφραση των συναισθημάτων της σε δημόσιο χώρο και ήλπιζε ότι μέσα από την Ημέρα αυτή θα συνέβαλε στην εξωτερίκευση τους. Η ιδέα του πάστορα το 1986 για την ανεπίσημη Εθνική Ημέρα της Αγκαλιάς στην Αμερική έγινε αμέσως Παγκόσμια Ημέρα, αν και δεν έχει θεσμοθετηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ή από κάποιον άλλον επίσημο φορέα με διεθνή παρουσία.

Κι αν μία αγκαλιά φαντάζει στη σκέψη σας μόνο ως τρόπος προβολής των συναισθημάτων σας, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να επιφέρει τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι αγκαλιές κάνουν πιο ήπια τα συμπτώματα μιας κοινής γρίπης, μειώνουν το στρες, κρατούν την καρδιά υγιή, μειώνουν το αίσθημα της μοναξιάς, οδηγούν στην ευτυχία. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι σύμφωνα με την Virginia Satir (Αμερικανίδα συγγραφέας που έφυγε από τη ζωή το 1988 έχοντας αφιερωθεί έως τότε στην οικογενειακή ευτυχία):

«Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ για να συντηρηθούμε και δώδεκα για να αναπτυχθούμε».

www.life2day.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.