Ικανοποίηση και προβληματισμός από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Ικανοποίηση και προβληματισμός από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Ικανοποίηση και προβληματισμό ταυτόχρονα προκάλεσαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι αισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας στη φθινοπωρινή του έκθεση για την παγκόσμια Οικονομία.

Από την μια πλευρά οι εκτιμήσεις του Ταμείου για επιστροφή στην ανάπτυξη από φέτος και έστω και οριακά μεγαλύτερη από τους στόχους ανάπτυξη του χρόνου, αποτέλεσαν για την κυβέρνηση επιβεβαίωση των προβλέψεων που κάνουν, έστω και αν αυτές δεν τις αποτύπωσαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά ο προβληματισμός προκύπτει από τη διαπίστωση του Ταμείου ότι οι προβλέψεις του θα επιτευχθούν εφόσον εφαρμοστεί ως έχει το πρόγραμμα που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση με τους δανειστές. Ορισμένα από τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για μια προσπάθεια του ΔΝΤ να «γεφυρώσει τις διαφορές που έχει με τους Ευρωπαίους σε μια προσπάθεια του να ρίξει τους τόνους λίγα 24ωρα πριν τη σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον».

Ωστόσο, υπήρχαν και αυτοί που «διάβασαν» την έκθεση ως μια προειδοποίηση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ότι στην αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Οκτωβρίου, το Ταμείο δεν έχει καμία διάθεση να υπαναχωρήσει στην ατζέντα που έχει θέσει ήδη κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης.

Οι πρώτες απαντήσεις στα Ελληνικά ερωτήματα αναμένεται να δοθούν στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ το ερχόμενο τριήμερο. Αυτή τη στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της θα υπάρξει μια συνεδρίαση του περίφημου «Ουάσιγκτον Γκρουπ», όπου εκεί αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Πριν από αυτό βέβαια η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της από την πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ, αλλά και να «σφραγίσουν» τα εισιτήρια επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Σε αυτό το κλίμα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει και τα τελευταία τρια προαπαιτούμενα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτά αφορούν:

1) Την υιοθέτηση του νόμου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, θέμα για το οποίο οι θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Το σχετικό νομοσχέδιο ήρθε αργά χθες βράδυ στην Βουλή.

2) Την κατανομή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ τα οποία ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

3) Την καταβολή στους δικαιούχους τουλάχιστον το 80% του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες, από τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν με την προηγούμενη δόση.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.