Ύφεση 1,3% φέτος και το 2016

Ύφεση 1,3% φέτος και το 2016

Ανοιχτούς λογαριασμούς για μισθούς, κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ άφησαν μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και δανειστές. Οι θεσμοί αμφισβητούν αν τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.
Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις πιέσεις αυτές για πρόσθετα μέτρα επικαλούμενη προβλέψεις της, ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα από ό,τι αναμένεται και η ύφεση φέτος δεν θα ξεπεράσει το 1,3 έως 1,4%, αντί 2,3% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς αργά το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξε γενική συμφωνία για τους στόχους και πού παέι η οικονομία, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι η ύφεση μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη και από 1,3% φέτος (και 1,3% και το 2016), εάν κλείσει σύντομα και με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θεωρεί σαν ισοδύναμο, για να αποφύγει μέτρα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, το ότι η ελληνική οικονομία και οι εισπράξεις κρατικών εσόδων θα πάνε καλύτερα από ό,τι διαφαινόταν. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι οι ελεγκτές αμφισβητούν την αποδοτικότητα των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και είπε ότι «τους εξηγήσαμε με ποσοτικά στοιχεία ότι αυτά επαρκούν». Ωστόσο, αν και οι ελεγκτές ρώτησαν τι σκέφτεται η κυβέρνηση για το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, απάντηση δεν πήραν… Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως δεν ζητάνε ακόμα νέα μέτρα, αλλά ρωτάνε και θέλουν μεγαλύτερη εξειδίκευση για αυτά που λαμβάνονται και προέβλεψε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν δοθεί στη χώρα μας τα 2 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμμεί γαι τη χώρα μας.
Με τα δεδομένα αυτά, ξεκινά από το πρωί της Πέμπτης και ο νέος γύρος της αναμέτρησης για όλα τα «καυτά» ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών στις 11 το πρωί θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Οικονομίας και των υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο ΥΠΟΙΚ, με την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, τις κατασχέσεις, τις ρυθμίσεις Κατσέλη και ίσως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να βρίσκονται το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στις 13.00 θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη να συζητήσουν για τον ΑΔΜΗΕ και τις αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου και στη συνέχεια, στις 14.00 θα έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη για να συζητήσουν σχετικά με τους μισθούς στο Δημόσιο.
Τέλος, το «κουαρτέτο», σήμερα στις 16.00, θα συναντηθεί με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.