Ιδού το μυστικό της (μυϊκής) νεότητας

Ιδού το μυστικό της (μυϊκής) νεότητας

Η φυσική δραστηριότητα καθόλη τη διάρκεια της ζωής φαίνεται να αποτελεί το «ελιξίριο» για ένα δυνατό σώμα με γερούς και λειτουργικούς μυς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Physiology».

Από τη μελέτη, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι αφορούσε μόνο άνδρες, προέκυψε ότι όσοι μεγάλοι σε ηλικία – 68 ετών και άνω για την ακρίβεια – ασκούνταν συστηματικά ολόκληρη την ενήλικη ζωή τους διέθεταν υγιέστερους μυς με καλύτερη λειτουργία και πιο ανθεκτικούς στην κόπωση σε σύγκριση όχι μόνο με τους συνομηλίκους που δεν ασκούνταν, αλλά ακόμη και με τους νεαρούς!

Ασκήσεις με αντίσταση και αθλήματα

Η μελέτη αυτή που ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία είναι η πρώτη που διερεύνησε τους μυς, τα μυϊκά βλαστικά κύτταρα και τη νευρική δραστηριότητα στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες είδαν ότι οι ηλικιωμένοι που σε όλη την ενήλικη ζωή τους ασκούνταν – είτε έκαναν ασκήσεις με αντίσταση, είτε ασχολούνταν με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το τένις, η κολύμβηση, η ποδηλασία, η κωπηλασία, το τρέξιμο – διέθεταν περισσότερα μυϊκά βλαστικά κύτταρα, γνωστά ως κύτταρα-δορυφόρους στους μυς τους. Τα κύτταρα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση των μυών και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους και προστατεύουν από τη φθορά των νεύρων.

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 46 εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: στους νεαρούς που ακολουθούσαν καθιστική ζωή (15 άτομα), στους ηλικιωμένους που ασκούνταν συστηματικά επί έτη (16 ατομα) και στους ηλικιωμένους που δεν ασκούνταν (15 άτομα). Ολοι οι εθελοντές ακολούθησαν ένα έντονο πρόγραμμα ασκήσεων με

αντιστάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί η μυϊκή λειτουργία τους. Επιπλέον ελήφθησαν δείγματα αίματος από τους εθελοντές καθώς και βιοψίες των μυών και από τα δύο πόδια τους. Με βάση τα ευρήματα, οι ηλικιωμένοι που ασκούνταν σε όλη την ενήλικη ζωή τους είχαν καλύτερη μυϊκή λειτουργία και αντοχή τόσο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν ασκούνταν, αλλά ακόμη και συγκριτικά με τους νεαρούς που ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Η πρώτη διερεύνηση της άσκησης για αναψυχή

Οπως ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Κάσπερ Σίντενμπρι «αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους η οποία δείχνει ότι η άσκηση καθόλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να καθυστερήσει ορισμένες από τις επιβαρυντικές επιδράσεις της γήρανσης. Μετά από ανάλυση βιοψιών του μυϊκού ιστού, εντοπίσαμε θετικές επιδράσεις της άσκησης στον γενικό πληθυσμό. Κάτι τέτοιο έλειπε από τη βιβλιογραφία καθώς οι προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν κυρίως σε μεγάλους αθλητές, οι οποίοι όμως αποτελούν μειονότητα. Η δική μας μελέτη είναι πιο αντιπροσωπευτική του γενικού πληθυσμού ηλικίας 60 ετών και άνω, αφού ο μέσος άνθρωπος είναι πιο πιθανό να λαμβάνει μέρος σε ένα μείγμα δραστηριοτήτων σε μέτριο επίπεδο. Για αυτό και θελήσαμε να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ των κυττάρων- δορυφόρων και της μυϊκής υγείας σε άτομα που γυμνάζονται όχι σε επίπεδο πρωταθλητισμού αλλά αναψυχής. Μπορούμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα ως βιοδείκτη για την περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της άσκησης, της γήρανσης και της μυϊκής υγείας».

Λίγη άσκηση, πολλά οφέλη

Ο ερευνητής σημείωσε ότι το σημαντικότερο μήνυμα της νέας μελέτης είναι ότι «ακόμη και λίγη άσκηση μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη σε ό,τι αφορά την προστασία ενάντια στη φθίση της μυϊκής λειουργίας που συνδέεται με την ηλικία. Το εύρημα αυτό είναι ενθαρρυντικό και ελπίζουμε ότι μπορεί να ωθήσει περισσότερα άτομα να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα που τους αρέσει. Εχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε σχετικά με τους μηχανισμούς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ νεύρων και μυών και πώς αυτές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη μας μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή τη γνώση».

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε πιο ηλικιωμένους και γυναίκες

Είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί ότι οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη. Καθώς οι επιδράσεις της γήρανσης στην υγεία των μυών είναι εντονότερες από τα 80 έτη και πάνω, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί αν τα οφέλη της άσκησης διατηρούνται και αργότερα στη ζωή, σημείωσαν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι χρειάζονται επίσης μελέτες που θα διερευνήσουν την επίδραση της άσκησης στη μυϊκή λειτουργία των γυναικών.

https://www.in.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.