Ιδιωτικοποιείται το 17% της ΔΕΗ

Ιδιωτικοποιείται το 17% της ΔΕΗ

Με μικρο-αλλαγές οδεύει προς έγκριση το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

Με μικρο-αλλαγές οδεύει προς έγκριση το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ καμία ενεργειακή ΔΕΚΟ δεν εξαίρεται συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταφερθεί προς αξιοποίηση στο υπερταμείο.

Πηγές αναφέρουν ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει 19 ιδιωτικοποιήσεις, με την μόνη αλλαγή να εντοπίζεται στις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών και σε μαρίνες. Το 17% της ΔΕΗ δεν γλίτωσε τελικά  από τα “δόντια” του ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ, ενώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ αναμένεται  προκήρυξη νέου διαγωνισμού μέσα στο μήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με το προγραμματισμό του νέου σχεδίου το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε προκηρύξεις πρόσληψης συμβούλων για τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ. Ο βασικός στόχος παραμένει η ιδιωτικοποίηση και δεν μεταφέρεται στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών του υπερ-Ταμείου που θα αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο.

Στόχος την περίοδο 2016-2018 είναι  έσοδα 5,8 δισ. ευρώ, όπου έχουν εισπραχθεί… 499 εκατ. ευρώ, με  πολλές ιδιωτικοποιήσεις να παραμένουν ανοικτές ή παγωμένες.

Οι δανειστές, όπως φαίνεται, έδωσαν άκυρο στην κυβέρνηση για να μεταφερθεί το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο, αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο για την πώληση και εκχώρηση του management.

Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας να πείσει ότι δεν πωλείται και τις διαψεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση επί του θέματος, οι δανειστές αρνούνται να «βγάλουν» από το τραπέζι την πώληση του 17% της επιχείρησης.

Βεβαίως, αν πωληθεί η ΔΕΗ θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στο αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, η οποία τάσσεται σθεναρώς υπέρ του δημόσιου ελέγχου των ενεργειακών ΔΕΚΟ και της ΕΥΔΑΠ. Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αρνούνται ότι η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή θα προσφέρει στη ΔΕΗ φρέσκα κεφάλαια, καθώς η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να οδηγήσει την επιχείρηση σε κατάρρευση, η κυβέρνηση φοβούμενη και τις εσωκομματικές αντιδράσεις διαψεύδει ότι υπάρχει θέμα πώλησης του 17% της ΔΕΗ.

Αναφορικά με τα ΕΛΠΕ εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές μέθοδοι αξιοποίησης για το 35% των μετοχών, ενω για τη ΔΕΗ επαναλαμβάνεται η τρέχουσα διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Αυτο σημαίνει την πώληση του 24% προς την κινεζική State Grid, στην μεταβίβαση του 25% στο Δημόσιο και στην προετοιμασία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της εταιρείας Holding όπου και έχει μεταφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ. Εντός του μήνα αναμένεται η προκήρυξη πρόσληψης συμβούλου, που θα προτείνει μεθόδους  αξιοποίησης του 17% των μετοχών.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.