Η βελγική αστυνομία είχε ματαιώσει έρευνα για τους αδερφούς Αμπντεσλάμ μήνες πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι

Η βελγική αστυνομία είχε πληροφορίες για επικοινωνία ανάμεσα στους υπόπτους για τρομοκρατία Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ και Μπραχίμ και Σαλάχ Αμπντεσλάμ τον Φεβρουάριο του 2015 κατά την διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, αλλά δεν ολοκλήρωσε την έρευνά της, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Η αντιτρομοκρατική ομάδα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας ανέβαλαν την έρευνα επειδή η ομάδα ήταν ανεπαρκής, αναφέρει ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTBF, επικαλούμενος εμπιστευτική έκθεση για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Αρκετές μέρες μετά την έφοδο της αντιτρομοκρατικής σε σπίτια στο Βερβιέ του Βελγίου τον Ιανουάριο του 2015 για την διάλυση του τρομοκρατικού πυρήνα, του οποίου φερόμενος εγκέφαλος ήταν ο Αμπαούντ, η αστυνομία στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών είχε μια πληροφόρηση για σύνδεση μεταξύ του Αμπαούντ και των αδερφών Αμπντεσλάμ. Εννέα μήνες αργότερα, οι αδερφοί θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

Η πληροφόρηση αναφερόταν σε μια τηλεφωνική κλήση του Μπραχίμ Αμπντεσλάμ στον αδερφό του Σαλάχ από τα τουρκο-συριακά σύνορα και η κλήση παρείχε στην αστυνομία τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με το RTBF.

Η αστυνομία στη συνέχεια εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τους αδελφούς. Ο Μπραχίμ συνελήφθη τον Φεβρουάριο, και ο Σαλάχ παραδόθηκε, δηλώνοντας ότι δεν είχε έρθει σε επαφή με τον Αμπαούντ για τρία χρόνια.

Η υπόθεση τότε πέρασε στα χέρια της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όπου η ομάδα της αντιτρομοκρατικής ξεκίνησε μια προκαταρτική έρευνα, αλλά αποφάσισε να θέσει τις πληροφορίες σε αναμονή λόγω της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού για να διερευνήσει τις τηλεφωνικές κλήσεις. Στη συνέχεια, οι αδερφοί απελευθερώθηκαν. Η ομάδα της αστυνομίας ασχολούνταν με περισσότερους από 110 φακέλους και παρακολουθούσε 420 υπόπτους.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έστειλε τους φακέλους σε έναν δικαστή, όπου παρέμειναν άθικτοι για τέσσερις μήνες, μετά τους οποίους ο δικαστής αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση.

Επίσης, τα βελγικά μέσα αναφέρουν ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κοινοποιούσε στο Facebook φωτογραφίες του εαυτού του ενώ πόζαρε με σημαίες του Ισλαμικού Κράτους τρεις εβδομάδες πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι που έγιναν τον Νοέμβριο του 2015.

Πηγή: topontiki.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.