Η Φινλανδία μπορεί να εγκαταλείψει τελείως τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050

Οι ενεργειακές ανάγκες της Φινλανδίας θα μπορούν να καλύπτονται πλήρως από ανανεώσιμες πηγές μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Λαπεένραντα.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εκτίμησε το ρεαλιστικό κόστος μίας τέτοιας αναμόρφωσης του ενεργειακού συστήματος και κατέληξε στο συμπέρασμα κάτι τέτοιο θα είναι απόλυτα εφικτό μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Φινλανδία μπορεί να εγκαταστήσει έως και 35 γιγαβάτ ηλιακής και 44 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες που θα παρέχουν περισσότερες από 166 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Αυτός ο αριθμός είναι διπλάσιος από την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της χώρας.
Το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία συνθετικών καυσίμων ή για τη δημιουργία αποθεμάτων ώστε να απεξαρτηθεί και ο τομέας των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, η Φινλανδία θα πρέπει να επενδύσει στην τεχνολογία μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε αέρια όπως το υδρογόνο ή το συνθετικό φυσικό αέριο, προτείνει η μελέτη.
Δευτερεύοντες τρόποι για τη μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα είναι επίσης τα έξυπνα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, η αποθήκευση θερμότητας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπαταριών, σύμφωνα με τους ερευνητές, που θεωρούν επίσης εφικτή την αντικατάσταση του στόλου αυτοκινήτων της χώρας με ηλεκτροκίνητα οχήματα.
«Το κύριο μήνυμα είναι ότι η επιλογή ενός συστήματος βασιζομένου πλήρως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία έγκυρη επιλογή για το μέλλον, και όχι μία ριζοσπαστική εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Κρίστιαν Μπράιερ, επικεφαλής της μελέτης.
Το σημερινό ενεργειακό σύστημα κοστίζει στη Φινλανδία 18 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αναμένεται να φτάσει τα 21 δισεκατομμύρια το 2020. Το σύστημα με αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα απαιτεί μια ετήσια επένδυση 25 δισεκατομμυρίων.
naftemporiki

Leave a Reply

Your email address will not be published.