Η ποδοσφαιρίστρια με την χρόνια εγκεφαλοπάθεια

Η ποδοσφαιρίστρια με την χρόνια εγκεφαλοπάθεια

Η Brandi Chastain έγινε παγκοσμίως γνωστή για τον τρόπο που πανηγύρισε το νικηφόρο γκολ από πέναλτι που έβαλε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1999 απέναντι στην Κίνα.

Η 47χρονη σήμερα πρώην αθλήτρια ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει το μυαλό της στους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης για να μελετήσουν την χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια.

‘Όλοι μιλούν για το 1999 και την κληρονομία που άφησε αυτή η ομάδα” δήλωσε στην Washington Post η Chastain.

brandi chastain soccer 1999
Βγάζοντας τη φανέλα της πανηγύρισε το γκολ της η Brandi Chastain

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι συχνοί στις Η.Π.Α. Η Chastain είναι υπέρμαχος του να γίνει το ποδόσφαιρο ασφαλέστερο άθλημα. Η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια δεν έχει ποτέ διαγνωστεί σε αθλήτρια, αλλά όπως σημειώνουν οι New York Times, από τους 307 εγκεφάλους που έχουν εξεταστεί στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, μόνο επτά ήταν γυναικών.

“Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε τόσα λίγα για το πως επηρεάζονται τα διαφορετικά φύλα μετά από τραύματα”, αναφέρει στην Post η νευροπαθολόγος Ann McKee, διευθυντής του Boston University’s CTE Center.

Ως χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια ορίζεται η ρήξη των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται συνήθως από εγκεφαλικές διασείσεις και προκαλεί κατάθλιψη, επιθετικότητα, παρορμητικότητα και απώλεια μνήμης και συχνά οδηγεί ανθρώπους στην αυτοκτονία. Η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια “ταλαιπωρεί” πολλά αθλήματα, ειδικά στην Αμερική, όπου το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το μποξ αποτελούν Νο1 προτιμήσεις στους νεαρούς αθλητές,αναφέρει το life2day.gr.

huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.