Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς στις Εκδηλώσεις Μνήμης της Μάχης του Δισπηλιού, «Παπαρρόδεια 2022»

Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς στις Εκδηλώσεις Μνήμης της Μάχης του Δισπηλιού, «Παπαρρόδεια 2022»

Το παρών έδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο, 07 Μαΐου 2022, στην τοπική κοινότητα Δισπηλιού, με τίτλο: «Παπαρρόδεια 2022». Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Δήμου Καστοριάς.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 81 χρόνια από τότε που ο Ταγματάρχης (ΠΒ) Ιωάννης Παπαρρόδου με τους δεκατρείς (13) στρατιώτες του, πρόβαλλαν ηρωική αντίσταση, κατά τη διάρκεια της μάχης, της 15ης Απριλίου 1941, του Δισπηλιού, ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Συλλειτουργία, στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Δισπηλιού, από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών και Καστορίας κ.κ. Καλλίνικο. Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Τχη (ΠΒ) Ι. Παπαρρόδου. Έπειτα, στην κεντρική πλατεία, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Σύλλογο «Αινιάνες» από την Υπάτη Λαμίας (γενέτειρα του Ταγματάρχη) και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέραν της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου μας, παρέστησαν στις εκδηλώσεις, αρχές από την Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα, καθώς και άμεσοι απόγονοι των ηρώων, της εν λόγω μάχης.

Η Μάχη του Δισπηλιού, δεν τυγχάνει, ακόμα, της αναγνώρισης που της πρέπει και στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες από τον σύλλογο, να καθιερωθεί και να εορτάζεται επίσημα από την πολιτεία.

Μια μάχη, που αιφνιδίασε τις πιο επίλεκτες μονάδες των Γερμανών εισβολέων και τους έκανε να αναζητούν να μάθουν, εκ των υστέρων, τα στοιχεία του ελληνικού στρατού που τους αντιμετώπισε τόσο αποτελεσματικά, ώστε μόνο με τη συνδρομή της αεροπορίας να την ξεπεράσουν. Η μάχη περιγράφεται στην επίτομη Ιστορία του Ελληνο-ιταλικού και Ελληνο-γερμανικού πολέμου, 1940-41 (έκδοση ΓΕΣ/ΔΙΣ) και είναι η μοναδική «εκ συναντήσεως» και «επί ανοικτού πεδίου» μάχη του Ελληνο-γερμανικού πολέμου.

Στα κοιμητήρια του Δισπηλιού, βρίσκονται οι τάφοι των δεκατριών (13) ηρώων και το Ηρώο με την προτομή του Τχη (ΠΒ) Ι. Παπαρρόδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.