Ανοιξε το hot spot της Χίου – «Εγκαίνια» και για Σχιστό (βίντεο – φωτό)

Ανοιξε το hot spot της Χίου – «Εγκαίνια» και για Σχιστό (βίντεο – φωτό)

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του hot spot στη Χίο με την άφιξη των πρώτων 70 προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Κατά την είσοδο των προσφύγων στο hot spot, στελέχη του οργανισμού NRC τους παρέδωσαν βραχιολάκια με τον αριθμό τους ενώ τους προσφέρθηκε εμφιαλωμένο νερό. Στη συνέχεια κλήθηκαν να συμπληρώσουν δελτίο με τα στοιχεία τους ενώ στελέχη της Frontex προχώρησαν στην καταγραφή και στην ταυτοποίησή τους.

Το νέο hotspot είναι συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.

Το κέντρο είναι χωρητικότητας 1095 ατόμων και αυτό δημιουργεί προβληματισμό για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο τότε που οι μεταναστευτικές ροές υπολογίζεται ότι θα είναι 2.500 έως 3.000 αφίξεις την ημέρα.


Πηγή: Πολίτης Χίος

Τις πύλες του για πρώτη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης και το πρώην στρατόπεδο “Στεφανάκη” στο Σχιστό που μέσα σε δύο εβδομάδες μετετράπη σε relocation camp. Στο στρατόπεδο βρέθηκαν και ξεναγήθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που έφτασε στο Σχιστό με ελικόπτερο, και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο χώρο που θα φιλοξενεί αποκλειστικά Σύρους πρόσφυγες σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν περίπου 500 άτομα. Η μεταφορά των πρώτων προσφύγων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Όσοι θα φιλοξενούνται στο Σχιστό θα μπορούν να παραμένουν στο χώρο μέχρι και 72 ώρες με το ενδεχόμενο παράτασης, που θα εξετάζεται ανάγκη περίπτωση.

Οι υποδομές που εχουν φτιαχτεί στο πρώην στρατόπεδο ειναι χωρητικότητας 1.200 ατόμων. Οι δυνατότητες του κέντρου, ωστόσο, προβλέπουν ότι αυτό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 2.500.

Αυτή τη στιγμή έτοιμα στο Σχιστό είναι δύο κτήρια διαμονής χωρητικότητας το καθένα 250 ατόμων, ενώ στους εξωτερικούς χώρους του κέντρου φιλοξενίας έχουν στηθεί 200 ειδικά διαμορφωμενες σκηνες τριπλού ψύχους, χωρητικότητας μέχρι οκτώ ατόμων η καθεμία.

Την ίδια ώρα έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για συνολικά 200 ασυνοδευτα παιδιά σε σκηνές, ενώ στο πρώην στρατόπεδο έχουν στηθεί και δύο μεγάλες σκηνές για προσευχή. Το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, που θα λειτουργεί στα πρότυπα του Ελαιώνα, διαθέτει, επίσης, εγκαταστάσεις για σίτιση, λουτρά και ιατρική περίθαλψη.

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.