«Ηλεκτροπληξία»: Έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα

«Ηλεκτροπληξία»: Έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν όπως προβλέπεται και από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για τα έτη 2012 – 2015 κατά τα οποία τα ΥΚΩ είχαν παραμείνει “παγωμένα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr,  η τελική εισήγηση του Ρυθμιστή καταλήγει σε ένα ποσό της τάξης των 370 – 375  εκατ. ευρώ έναντι 740 εκατ. ευρώ που ζητούσε η ΔΕΗ, καθώς υπήρξαν μια σειρά από προσαρμογές. Ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο ενέργειας το φθινόπωρο καθώς για τις αλλαγές στις χρεώσεις απαιτείται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Θυμίζουμε ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ στο μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτουν τη διαφορά των τιμολογίων μεταξύ των νησιών και του ηπειρωτικού συστήματος. Ο έλεγχος που έγινε λοιπόν από το Ρυθμιστή διαπίστωσε αποκλίσεις ενώ για τον τελικό υπολογισμό των χρεώσεων στην εισήγηση της ΡΑΕ προτείνεται να επιστραφεί στη ΔΕΗ ο  ΕΦΚ για το πετρέλαιο που καταναλώνει η εταιρεία για τις μονάδες της στα νησιά, πρόταση που θα πρέπει αν εγκριθεί από το ΥΠΟΙΚ. Επίσης ελήφθησαν υπόψη και άλλες παράμετροι όπως η επίπτωση από τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα αλλά και η μελλοντική διασύνδεση της Κρήτης. Με τον τρόπο αυτό και καθώς τα ποσά θα επιστραφούν σε βάθος τετραετίας, αμβλύνεται η επιβάρυνση για τους καταναλωτές σε σχέση με τα ποσά που ζητούσε η ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ όπως είχε ζητηθεί από το ΥΠΕΝ αναμένεται να εισηγηθεί αλλαγές και στις κλίμακες των χρεώσεων: αυτή τη στιγμή οι κλίμακες είναι 0 – 1600 κιλοβατώρες 1601- 2000 κιλοβατώρες και 2001- 3000 κιλοβατώρες και 3001 κιλοβατώρες και άνω, με τον καταναλωτή που ξεπερνά το όριο κατανάλωσης να χρεώνεται για όλη την ενέργεια που καταναλώνει με την υψηλότερη χρέωση της ανώτερης κλίμακας.

Η αλλαγή που εισηγείται η ΡΑΕ θα είναι η χρέωση να είναι κλιμακωτή και ο καταναλωτής να επιβαρύνεται με την υψηλότερη κλίμακα μόνο για την ποσότητα που ξεπερνά για παράδειγμα την κλίμακα των 1600 κιλοβατωρών ( για κατανάλωση 1800 κιλοβατωρών οι 1600 θα χρεώνονται με τη χαμηλή κλίμακαι και οι 200 με την υψηλότερη). Αυτή η αλλαγή σύμφωνα με πληροφορίες θα οδηγήσει σε προσαρμογές των χρεώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν όλες τις κλίμακες.

Τέλος ο Ρυθμιστής αναμένεται να εισηγηθεί αλλαγές και για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Με βάση την εισήγηση του ρυθμιστή αυστηροποιούνται τα κριτήρια και αναμένεται να τεθούν εκτός ΚΟΤ περίπου το 15% των σημερινών δικαιούχων.

Πηγή: Capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.